Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

121. King Willem-Alexander and Queen Maxima arrived in New Delhi on Oct 13 on a five-day visit. They represent which country?
(a) Finland
(b) Sweden
(c) Netherlands
(d) Norway
(e) Serbia

Ans. c

122. Typhoon Hagibis, a severe tropical storm made landfall on which sea town causing widespread damage?
(a) Tokyo
(b) Manila
(c) Sydney
(d) Shanghai
(e) Jakarta

Ans. a

123. Which oil company has launched drive to turn plastic to specialized bitumen?
(a) IOC
(b) ONGC
(c) Hindustan Petroleum
(d) GAIL

Ans. a

124. Which country defeated India to lift the Sultan of Johar Cup in Men’s Junior Hockey?
(a) Germany
(b) Poland
(c) Holland
(d) Britain
(e) Spain

Ans. d

125. Who has been named the PCA(Professional Cricketer’s Association) Player of the Year 2019?
(a) Virat Kohli
(b) Ben Strokes
(c) Rohit Sharma
(d) Joe Root

Ans. b

126. Which state government has launched the Pragati Rath of the HDFC bank?
(a) Madhya Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Arunachal Pradesh

Ans. b

127. The paintings of Jodhaiya Bai Baiga of which Indian state are being showcased at exhibition in Italy?
(a) Rajasthan
(b) Gujrat
(c) Madhya Pradesh
(d) Chhattisgarh

Ans. c

128. Surender Singh is associated to which sports?
(a) Powerlifting
(b) Archery
(c) Weight lifting
(d) Boxing

Ans. a

129. If a company intends to issue shares to the public, it will require prior permission from which of the following organizations?
(a) Forward Market Commission
(b) Securities Exchange Board of India
(c) Shares Issue Authority of India
(d) Ministry of Finance
(e) None of these

Ans. b

130. Name the 22 year old star gymnast who broke the all-time record for most medals – 22 by any gymnast (male or female) at the world championships?
(a) Catalina Ponor
(b) Nastia Liukin
(c) Aly Raisman
(d) Simone Biles
(e) Aliya Mustafina

Ans. d

131. Indian Army has started its mountain combat exercise ‘Him Vijay’ in which state?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Assam

Ans. a

132. R Praggnanandhaa, the 14 year old Grand Master from ……….. won the coveted gold in the U-18 Open category in the World Youth Chess Championships held Mumbai:
(a) Chennai
(b) Kochi
(c) Madurai
(d) Patna
(e) Tirupati

Ans. a

133. Who has been appointed as new Principal Director General of Press Information Bureau (PIB)?
(a) KS Dhatwalia
(b) Sitanshu Kar
(c) Prakash Javadekar
(d) Ira Joshi
(e) Satyendra Prakash

Ans. a

134. The Union government has launched Prakash Portal to monitor ………supply?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Electricity
(d) Water

Ans. a

135. Which state government has launched a welfare scheme “ YSR Vahana Mitra”?
(a) Kerela
(b) Andhra Pradesh
(c) Delhi
(d) Haryana

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response