Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

106. Who is the author of the book ‘The RSS: Roadmaps for the 21st Century’?
(a) Kumar Gandharva
(b) Sunil Ambedkar
(c) Vivek Aggarwal
(d) Yasmin Ali Haque
(e) M S Golwalkar

Ans. b

107. Who has been appointed the new CEO of MyGov India?
(a) Abhishek Singh
(b) Arvind Gupta
(c) Ajay Chakrabarty
(d) Mahesh Kale
(e) Nirali Kartik

Ans. a

108. The United Nations designated which day of October every year as World Habitat Day to reflect on the state of our towns and cities?
(a) Second Monday
(b) First Monday
(c) Second Tuesday
(d) Third Saturday
(e) First Tuesday

Ans. b

109. As per the ‘Crime in India 2017’ annual crime report released by the National Crime Records Bureau, which state reported highest number of crimes against women?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Madhya Pradesh
(e) Bihar

Ans. a

110. Peter Handke, who won the Nobel Prize for literature for the year 2019, hails from which country?
(a) Serbia
(b) Venezuela
(c) Austria
(d) Peru
(e) Mexico

Ans. c

111. Announcement of Nobel Prizes this year included one prize for 2018 also. It was from which filed?
(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Medicine
(d) Literature
(e) Economics

Ans. d

112. What is the India’s rank at the 2019 Melbourne Mercer Global Pension Index (MMGPI)?
(a) 56th
(b) 32nd
(c) 72nd
(d) 26th
(e) 77th

Ans. b

113. With a view to bring down maternal and infant mortality rates in the country, the government launched Surakshit Matritva Aashwasan, (SUMAN) initiate to offer free healthware benefits to which of the following?
i. Pregnant women
ii. Mothers up to 6 months after delivery
iii. All sick newborns
(a) Only i
(b) Only ii
(c) Only iii
(d) All I, ii, and iii
(e) None of these

Ans. d

114. Abiy Ahmed Ali, selected for the Nobel Peace Prize 2019 is the Prime Minister of which country?
(a) Brazil
(b) South Africa
(c) Sudan
(d) Mongolia
(e) Ethiopia

Ans. e

115. Which country will host the first edition of expanded 24-team FIFA World Cup for Clubs in 2021?
(a) India
(b) Qatar
(c) China
(d) Australia
(e) Sri Lanka

Ans. c

116. Which UN agency has become the first UN organization to transact in crypto currency as it decided to receive and disburse donations in crypto currency?
(a) UNESCO
(b) UNHRC
(c) FAO
(d) UNICEF
(e) WHO

Ans. d

117. As we all know Ministry of Finance prepares Union Budget every year and presents it to the Parliament. Which of the following is/are the elements of the Union Budget?
1. Estimates of revenue and capital receipts
2. Steps taken to raise the revenue
3. Estimates of expenditure
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) All of these
(e) None of these

Ans. d

118. The International Day of Girl Child is observed on which date?
(a) October 10
(b) October 11
(c) October 12
(d) October 13
(e) October 14

Ans. b

119. Chinese President Xi Jinping arrived in Chennai on October 11 for a two-day visit to India. He visited which heritage city?
(a) Madurai
(b) Tiruchirappalli
(c) Chidambaram.
(d) Mahabalipuram
(e) Kanchipuram

Ans. d

120. Eliud Kipchoge created history by finishing a standard marathon in less than two hours time. He hails from which country?
(a) Kenya
(b) Uganda
(c) Jamaica
(d) West Indies
(e) Ethiopia

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response