Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

76. Vinod Sharma’s cheques/instruments have been lost in transit/in clearing process or at the paying bank’s branch. What happens now?
(a) He should immediately bring the same to the notice of concerned bank
(b) The bank should inform the drawer to record stop payment
(c) The onus of such loss does not lie with Vinod Sharma
(d) Vinod Sharma is not entitled for costs incurred for obtaining duplicate instruments
(e) All of the above

Ans. e

77. As per Indian constitution, what is the maximum permissible interval between two sessions of parliament or state assembly?
(a) 2 months
(b) 3 months
(c) 4 months
(d) 6 months
(e) No such limit

Ans. d

78. Under Swachh Rail, Swacch Bharat cleanliness assessment 2019, which railway station was declared cleanest among 720 major stations covered all over the country?
(a) Lucknow
(b) Jaipur
(c) Jodhpur
(d) Nagpur
(e) Secunderabad

Ans. b

79. The Monetary Policy Committee – MPC of RBI, decided to cut the repo rate by 25 basis points, from 5.40% to 5.15%, with immediate effect to achieve which of the following?
(a) to boost the flow of credit
(b) to support economic growth
(c) to support lending by banks
(d) all of these
(e) None of these

Ans. d

80. Recently China unveiled its intercontinental- range ballistic missile, touted to be the most powerful missile on the planet. What is its name?
(a) Dongfeng-42 (DF-42)
(b) Dongfeng-41 (DF-41)
(c) Dragonfire-43 (DF-43)
(d) Dengfong-44 (DF-44)
(e) None of these

Ans. b

81. The second Vande Bharat Express started its run between which two cities from 5th October?
(a) Delhi-Katra (Jammu)
(b) Chennai-Bengaluru
(c) Delhi-Gwalior
(d) Mumbai-Pune
(e) Varanasi-Patna

Ans. a

82. Which of the following is not considered a money market instrument?
(a) Treasury Bills
(b) Repurchase Agreement
(c) Commercial Paper
(d) Certificate of Deposits
(e) Shares and Bonds

Ans. e

83. Kristalina Georgieva has recently been appointed Managing Director of IMF. She hails from which country?
(a) Bulgaria
(b) Rumania
(c) Serbia
(d) Austria
(e) Turkey

Ans. a

84. Which International Day is on October 05 with an aim situation in the world?
(a) International Teachers Day
(b) World Teachers Day
(c) World Education Day
(d) International Schools Day
(e) None of these

Ans. b

85. The National Basketball Association (NBA) of USA brought to India the first-ever Floating Basketball Court at which place?
(a) Near Kochi coast
(b) Opposite sea waters in Goa
(c) In the Arabian Sea near Mumbai
(d) Opposite sea waters in Chennai
(e) In Bay of Bengal near Kolkata

Ans. c

86. Which Indian company has won the 2019 Deming Prize for Total Quality Management (TQM)?
(a) Infosys
(b) Reliance
(c) Elgi Equipments
(d) Wipro
(e) TATA group

Ans. c

87. Which IIT has organized the Global Student Solar Assembly (GSSA) in collaboration with Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE)?
(a) IIT Madras
(b) IIT Bombay
(c) IIT Delhi
(d) IIT Kanpur

Ans. b

88. The Indian Air Force, IAF, is celebrated its 87th anniversary on which date?
(a) October 8
(b) October 12
(c) October 16
(d) October 18
(e) October 24

Ans. a

89. Veteran Scientists William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe and Gregg L. Semenza have been honoured with Nobel Prize in which field?
(a) Chemistry
(b) Physics
(c) Medicine
(d) Biology
(e) None of these

Ans. c

90. The Nobel prize in Physics and Chemistry is decided by which of the following?
(a) Royal Swedish Academy of Sciences
(b) Royal Swedish Academy
(c) Swedish Academy of Sciences
(d) University of Sweden
(e) National Science Institute, Sweden

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response