Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

61. Government is planning to set up a new Nuclear power Plant in ………………… , Haryana.
(a) Gurugram
(b) Ambala
(c) Gorakhpur
(d) Jhajjar
(e) None of these

Ans. c

62. Where did the Ministry of Defence conducted a pilot project for the admission of girl children in Sainik School, Chhingchhip, 2 years ago?
(a) Mizoram
(b) Assam
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
(e) None of these

Ans. a

63. ‘Buy now pay now’ is related to which of the following?
(a) Affinity Card
(b) Smart Card
(c) Business Card
(d) Credit Card
(e) Debit Card

Ans. e

64. The term ‘CASA’ is used in which of the following industries?
(a) Machine Manufacturing
(b) Travel and Tourism
(c) Textile Industry
(d) Software Industry
(e) Banking and Finance

Ans. e

65. To celebrate 550 Birth Anniversary of Guru Nanak Dev, central bank of which country has decided to issue commemorative coins of 2,500, 1,000 and 100 rupee?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka
(e) Mauritius

Ans. a

66. Which country launched an unmanned H-2B rocket to carry cargo vessel Kounotori-8 to deliver about 5.3 tonnes of supplies to astronauts at the International Space Station?
(a) China
(b) USA
(c) Japan
(d) Russia
(e) India

Ans. c

67. Which of the following became the first Indian bank to have a branch in Melbourne in Australian state of Victoria?
(a) Indian Bank
(b) Punjab & Sind Bank
(c) Bank of Baroda
(d) State Bank of India
(e) Punjab National Bank

Ans. d

68. Kalbelia and Ghoomer are the popular folk dance forms of which state?
(a) Rajasthan
(b) Gujrat
(c) Madhya Pradesh
(d) Haryana
(e) Chhattisgarh

Ans. a

69. Where is the headquarters of National Buildings Construction Corporation (NBCC)?
(a) Gurgaon
(b) Hyderabad
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Chennai

Ans. d

70. As per the School Education Quality Index released by the Niti Aayog, which state emerged on top among 20 large states in terms of quality of school education?
(a) Karnataka
(b) Kerela
(c) Tamil Nadu
(d) Rajasthan
(e) Odisha

Ans. b

71. Kavitha Gopal has become the first girl student of which apex educational institute in its history of 60 years, to be honoured with the President of India Gold Medal for outstanding academic performance.
(a) IIT Bombay
(b) IIT Madras
(c) IIM Ahemdabad
(d) JNU Delhi
(e) IIM Kolkata

Ans. b

72. Which neighboring country of India celebrated its 70th founding day on Oct 01, this year?
(a) China
(b) Myanmar
(c) Bhutan
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

Ans. a

73. Government has renamed New Delhi-Ludhiana Intercity Express as a tribute to Shri Guru Nanak Dev ji’s 550th Parkash Purb. What is the new name of the train?
(a) Guru Nanak Dev Express
(b) Guru Nanak Express
(c) Sarbat Da Bhala Express
(d) Ek Onkar Express
(e) Sarbat Khalsa Express

Ans. c

74. Which of the following institutions is a credit information Bureau owned by Banks and other lending institutions?
(a) ARCIL
(b) CARE
(c) ARSEC
(d) CIBIL
(e) CRISIL

Ans. d

75. Which of the following organizations is the nodal agency in the Ministry of Finance for gathering and disseminating intelligence related to Finance in India?
(a) Financial Intelligence Unit
(b) Enforcement Directorate
(c) Intelligence Bureau
(d) Central Bureau of India
(e) Directorate General of Revenue Intelligence

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response