Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

46. Consider the following financial transactions:
1. Purchase of banker cheques for Rs. 50,000 and above
2. Application for issue of credit card
3. Securities transaction of more than Rs. 2,00,000
4. Cash deposit of more than Rs. 50000 in any bank account in one day

During which of these transactions is it compulsory to quote Income Tax PAN (Permanent Account Number)?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) All of these
(e) None of these

Ans. d

47. What is the name of the new chief of Indian Air Force?
(a) Karambir Singh Nijjar
(b) Rakesh Kumar Singh Bhadauria
(c) Harjeet Singh Arora
(d) Rajesh Kumar
(e) Rajiv Dayal Mathur

Ans. b

48. Where are the headquarters of National Green Tribunal located?
(a) New Delhi
(b) Gwalior
(c) Nagpur
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

Ans.a

49. On which social media platform, Prime Minister Modi has become the world’s most followed global leader?
(a) Twitter
(b) Facebook
(c) Instagram
(d) Youtube
(e) None of these

Ans.c

50. What is the name of Indian nun who was declared a saint by Pope Francis recently?
(a) Norah Williams
(b) Jenifer Gobalchar
(c) Vandana Narayan
(d) Mariam Thresia
(e) None of these

Ans. d

51. Which India player has won Dutch Open Badminton 2019?
(a) Harshit Chaudhary
(b) Arpit Gupta
(c) Vivek Joshi
(d) Lakshyan Sen
(e) None of these

Ans.d

52. Which Social Media Platform has launched Going Online As Leaders (Goal) programme to provide digital training to tribal women of India?
(a) Twitter
(b) Snapchat
(c) Google
(d) Facebook
(e) None of these

Ans. d

53. Which country has become the 2nd fastest growing economy in South Asia after Bhutan, according to a recent World Bank Report?
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Pakistan
(d) Maldives
(e) None of these

Ans. a

54. Bank Holidays are declared under which of the following?
(a) As per the order of the GOI
(b) As per the orders of the IBA
(c) Negotiable Instruments Act
(d) Banking Regulation Act
(e) RBI Act

Ans. c

55. In order to achieve financial inclusion goals, RBI has permitted opening of USBs. What is the full form of USB?
(a) Urban Small Branch
(b) Unique Safety Branch
(c) Ultra Small Branch
(d) United Smaller Branches
(e) None of these

Ans. c

56. Which of the following is not a Rabi Crop?
(a) Wheat
(b) Barley
(c) Oilseeds
(d) Maize
(e) Gram

Ans. d

57. The famous Manas Biosphere Reserve is located in which state?
(a) Manipur
(b) Nagaland
(c) Assam
(d) Sikkim
(e) Mizoram

Ans. c

58. Annu Rani is associated to which sports?
(a) Wrestling
(b) Cricket
(c) Boxing
(d) Archery
(e) Javelin Throw

Ans. e

59. Which private sector bank has launched a new fixed deposit scheme FD Health ?
(a) HDFC Bank
(b) Kotak Mahindra
(c) ICICI Bank
(d) HSBC
(e) None of these

Ans. c

60. Who is the President of the United Nations Human Rights Council (UNHRC)?
(a) Tijjani Muhammad-Bande
(b) Maria Fernanda Espinosa
(c) Antonio Guterres
(d) Coly Seek
(e) None of these

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response