Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

31. Name the Veteran Bollywood actor who passed away recently and is remembered for his role as Kalia in the classic movie Sholay.
(a) Dinesh Hingoo
(b) Mac Mohan
(c) Satyen Kappu
(d) Viju Khote
(e) Shehzad Khan

Ans. d

32. Who has been appointed as executive director for India at IMF?
(a) Rajiv Gopalachari
(b) Surjeet Bhalla
(c) S. Nariman
(d) Vivek Mohan
(e) Anshula Kant

Ans. b

33. On which date, the 2019 edition of World Development Information Day (WDID) is observed?
(a) October 24
(b) October 25
(c) October 26
(d) October 27
(e) October 28

Ans. a

34. On which date, the 2019 edition of World Polio Day (WPD) is observed?
(a) October 24
(b) October 25
(c) October 26
(d) October 27
(e) October 28

Ans. a

35. Which institute has topped the 2020 QS ( Quacquarelli Symonds) India University Rankings?
(a) IIT Bombay
(b) IIT Madras
(c) IIT Roorkee
(d) IIT Delhi
(e) IIT Hyderabad

Ans. a

36. Which PSU company has announced to launch an initiative to turn plastic into bitumen?
(a) IOC
(b) NTPC
(c) SAIL
(d) GAIL
(e) BHEL

Ans. a

37. Which of the following is the regulator of the credit rating agencies in India?
(a) Reserve Bank of India
(b) SEBI
(c) SIDBI
(d) IRDA
(e) NABARD

Ans. b

38. If any change is made in the amount, date of the cheque or the name of the beneficiary, such a change in the cheque is known as
(a) Material Alteration
(b) Special Alteration
(c) Inadvertent Alteration
(d) Technical Alteration
(e) None of these

Ans. a

39. What is the name of the ISRO’s mission to send 3 Indian astronauts in space by 2022?
(a) Gaganyaan
(b) Antrikshyann
(c) Gagangyan
(d) Nabh Yatri
(e) Antrikshmaan

Ans. c

40. To focus on water resources, govt, merged Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation and Ministry of Drinking Water and Sanitation to form which new ministry ?
(a) Jal Sansadhan
(b) Jal Avm Nadi
(c) Jal Shakti
(d) Jal Vikas
(e) Jal Sanvardhan

Ans. c

41. Which Indian cricketer has become the first Indian player who played 100 T20 internationals?
(a) Smriti Mandhana
(b) Harmanpreet Kaur
(c) Virat Kohli
(d) Rohit Sharma
(e) Shikhar Dhawan

Ans. b

42. What is the name of audio guide facility app. Launched by the Ministry of Tourism to enable tourists to hear the story of selected monument?
(a) Audio Odigos
(b) Radio Guide
(c) Mobile Guide
(d) Guide on Drive
(e) Odio Guide

Ans. a

43. Which US fast-fashion retailer filed for bankruptcy recently?
(a) Forever 21
(b) Hand M
(c) Zara
(d) Topshop
(e) Polo

Ans. a

44. Which medal was won by Indian boxer Manju Rani in the 48 kilogram weight category of the Women’s World Boxing Championships?
(a) Gold
(b) Silver
(c) Bronze
(d) Runner-up momento
(e) None of the above

Ans. b

45. Which of the following is the most appropriate explanation for the fact that young people are charged less life insurance premium as compared to old people?
(a) Mortality is inversely related to age
(b) Other family members may help old people
(c) Young people are mostly dependant
(d) Old people can afford to pay more
(e) Mortality is related to age

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response