Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

16. Who among the following won the gold medal in the 100m race of 2019 IAAF World Championships held in Doha?
(a) Dina Asher-Smith
(b) Marie-JoseeTa Lou
(c) Elaine Thompson
(d) Dafne Schippers
(e) Shelly-Ann Fraser-Pryce

Ans. e

17. The International Astronomical Union (IAU) has named an asteroid, formally known as a minor planet located between Mars and Jupiter, after which Indian classical singer?
(a) Pandit Jasraj
(b) Kumar Gandharva
(c) Bhimsen Joshi
(d) Kishori Amonkar
(e) Manna Dey

Ans. a

18. When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as :
(a) Participation
(b) Consortium
(c) Syndication
(d) Multiple banking
(e) None of these

Ans. b

19. Magnetic Ink Character Recognition Code is a character recognition technology used mainly in the …………….
(a) Insurance Industry
(b) Banking Industry
(c) Stoke Brokerages
(d) Mutual Fund Industry
(e) Investment Brokerage

Ans. b

20. Which state has topped the NITI Aayog’s first-ever India Innovation Index (III)?
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu

Ans. c

21. Which state has become the first Indian state to provide maternity benefits in the private educational sector?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) UP
(d) HP

Ans. b

22. Which bank has recently launched contactless mobile phone payments facility?
(a) SBI
(b) ICICI
(c) HDFC
(d) Yes Bank

Ans. a

23. Debayan Saha, who has invented PM 2.5 device to curb air pollution, is graduate from which IIT?
(a) IIT Kharagpur
(b) IIT Bombay
(c) IIT Delhi
(d) IIT Kanpur

Ans. a

24. What is the India’s rank in the 2019 World Giving Index (WGI) ?
(a) 48th
(b) 52nd
(c) 82nd
(d) 97th

Ans. c

25. Which state government has launched YSR Rythu Bharosa-PM Kisan Yojana?
(a) Himachal Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

Ans. d

26. Who is the author of the book “Dark Fear, Eerie Cities: New Hindi Cinema in Neo-liberal India”?
(a) Chitra Banerjee Divakaruni
(b) Chetan Bhagat
(c) Sarunas Paunksnis
(d) Ashwin Sanghi

Ans. c

27. Which Indian armed force has launched OASIS (Officers Automated & Structured Information System) software?
(a) Indian Army
(b) Indian Air Force
(c) Indian Navy
(d) Indian Coast Guard

Ans. a

28. Veteran Bollywood actor Amitabh Bachchan has recently been honoured with Dada Saheb Falke Award. What is the cash component of this award?
(a) Rs. 10 lakh
(b) Rs. 20 lakh
(c) Rs. 5 lakh
(d) Rs. 7 Lakh
(e) No cash reward

Ans. a

29. Tracking and maneuvering of the satellites launched by ISRO is done by ISRO Telemetry, tracking and Command Network – ISTRAC. Where are the headquarters of ISTRAC?
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Hyderabad

Ans. b

30. Name the Indian tennis player who recently won the men’s singles title at the ATP Challenger Tournament held in Buenos Aires, Argentina.
(a) Rohan Bopanna
(b) Somdev Dewarman
(c) Leander Paes
(d) Sumit Nagal
(e) Mahesh Bhupathi

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response