Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

211. Which Buddhist site of Bihar was recently in news for 50th anniversary of establishment of Vishwa Shanti Stupa (World Peace Pagoda)?
(a) Gaya
(b) Rajgir
(c) Nalanda
(d) Bodh Gaya

Ans. b

212. Ex Shakti -2019 is a joint counter-terrorism drill between armies of India and __?
(a) Indo-Pak War, 1948
(b) Indo-Pak War, 1965
(c) Indo-China War, 1962
(d) Indo-Pal War, 1971

Ans. b

213. On which date, World Day for Audiovisual Heritage is celebrated?
(a) 29th November
(b) 27th October
(c) 29th October
(d) 27th November

Ans. b

214. Which actor has joined hands with UNICEF and Ministry of Women and Child Development to raise awareness and speak up against sexual abuse of children?
(a) Students and Watchfulness
(b) Observing Prudence in Workplace
(c) Integrity – A way of life
(d) Vigilance for liberty and integrity of the country

Ans. c

215. What is India’s rank in Global Health Security Index, 2019?
(a) 54th
(b) 57th
(c) 68th
(d) 75th

Ans. d

216. Which organization awards Sakharov Prize for Human Rights?
(a) UN Human Rights Council
(b) Amnesty International
(c) Refugees International
(d) European Union (EU) Parliament

Ans. c

217. A school located in which city has won the Guinness World Record for becoming the world’s largest school in terms of strength of students?
(a) Mumbai
(b) Hyderabad
(c) Lucknow
(d) Dehradun

Ans. d

218. Which international organization has inked agreement project to support smallholder farmers in Odisha?
(a) ADB
(b) IMF
(c) World Bank
(d) AIIB

Ans. c

219. The first-ever Global Bio-India 2019 summit is being held in which city?
(a) Chennai
(b) Gandhinagar
(c) Agartala
(d) New Delhi

Ans. d

220. ABADHA scheme, which is in news recently, is associated to which state?
(a) Jharkhand
(b) Bihar
(c) Odisha
(d) West Bengal

Ans. c

221. Which state government has launched Mukhya Mantri Kanya Sumangala Yojana on Dhanteras?
(a) Punjab
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh

Ans. b

222. Who won the Udyog Rattan Award-2019 of Institute of Economic Studies (IES)?
(a) Kishan Kumar
(b) Pradeep Jain
(c) Thakur Anup Singh
(d) Kuldeep Yadav

Ans. c

223. Who is the author of the book ‘Lal Bahadur Shastri: Politics and Beyond’?
(a) Rima Hooja
(b) Bishweshwar Nandi
(c) Sudha Murty
(d) Sandeep Shastri
(e) None of these

Ans. d

224. Aegon Life to sell insurance through which digital payments platform to strengthen digital presence?
(a) PhonePay
(b) GooglePay
(c) PayUMoney
(d) Freecharge
(e) Paytm

Ans. e

225. Which of these days is celebrated as International Coffee Day?
(a) September 30
(b) October 1
(c) October 2
(d) October 3
(e) September 29

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response