Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

181. N Chandrasekaran, who authored the book ‘Bridgital Nation’, is the chairman of which company?
(a) Tata Sons
(b) Infosys
(c) Wipro
(d) Aditya Birla Group

Ans. a

182. Which Indian cyclist won gold in the men’s junior Keirin event at the 2019 Asian Track Cycling Championships?
(a) Ronaldo Singh
(b) Ranjit Singh
(c) Rohinton Mistry
(d) Zubin Mehta

Ans. a

183. The world’s oldest known natural pearl has recently discovered in which Island?
(a) Hawaiian Islands
(b) Marawah Island
(c) Ireland
(d) Bali

Ans. b

184. The researchers of which country have developed renewable energy storage device?
(a) United Kingdom
(b) India
(c) Unites States
(d) France
(e) Germany

Ans. a

185. Which state has registered highest number of crimes against women, as per Crime in India Report 2017?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh

Ans. a

186. On which date, the 2019 edition of World Iodine Deficiency Day (WIDD) is observed?
(a) September 21st
(b) October 21st
(c) November 21st
(d) December 21st

Ans. b

187. Which Indian sportsperson has won the Vogue’s Sportsperson of the Year 2019?
(a) Dutee Chand
(b) P V Sindhu
(c) Mary Kom
(d) Mithali Raj

Ans. a

188. India’s 1st plant to convert paddy straw into compressed biogas (CBG) will come up in which city?
(a) Karnal
(b) Durg
(c) Nagpur
(d) Patiala

Ans. a

189. When is World Osteoporosis Day celebrated?
(a) 20th August
(b) 20th September
(c) 20th October
(d) 20th November

Ans. b

190. What is the theme of the 2019 edition of World Osteoporosis Day (WOD)?
(a) Strong Women Make Stronger Women
(b) Stop at One: Make your First Break your Last
(c) Love your bones and Protect your future
(d) Real Men build their strength from within

Ans. c

191. Which UN agency has launched campaign ‘Feed Our Future’ against hunger and malnutrition in India?
(a) UNESCO
(b) FDA
(c) WFP
(d) FFO

Ans. c

192. Which state government has decided no Govt. jobs for people with more than 2 children from 2021?
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar

Ans. a

193. Which union ministry has signed pact with defense ministry provide traditional medicine?
(a) Ministry of Health and Family Welfare
(b) Ministry of Ayush
(c) Ministry of Food Safety and Standards
(d) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Ans. b

194. The 2019 summit of the Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program (GSLEP) was held in which city?
(a) Ladak
(b) Dharamshala
(c) Dehradun
(d) Delhi

Ans. d

195. On which date, the 2019 edition of International Snow Leopard Day (ISLD) is observed?
(a) October 26th
(b) October 23rd
(c) September 23rd
(d) September 26th

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response