Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

151. Who has become the first-ever batsman to score twin hundreds in his first Test as opener?
(a) Shikhar Dhawan
(b) Rohit Sharma
(c) Virat Kohli
(d) K L Rahul

Ans. c

152. Mohammad Hasnain, who has become the youngest-ever cricketer to take a hat-trick in T20I, is from which country?
(a) South Africa
(b) Afghanistan
(c) Pakistan
(d) Bangladesh

Ans. c

153. Which company’s Mutual Fund has been renamed as Nippon India Mutual Fund (NIMF)?
(a) Aditya Birla
(b) Wipro
(c) TATA
(d) Reliance

Ans. d

154. Who has become the 1st female player to complete 20 yrs in international cricket.
(a) Mithali Raj
(b) Jhulan Goswami
(c) Veda Krishnamurthy
(d) Lisa Sthalekar

Ans. a

155. What is the theme of the 2019 edition of World Mental Health Day (WMHD)?
(a) Living with Schizophrenia
(b) Mental health and older adults
(c) Mental Health Promotion and Suicide Prevention
(d) Dignity in Mental Health

Ans. c

156. The 2019 Nobel prize in Chemistry has been awarded for discover in which field?
(a) Directed evolution of enzymes
(b) Cryo-electron microscopy
(c) Lithium ion batteries
(d) Phage display of peptides and antibodies

Ans. c

157. The 2019 Nobel prize in Physiology or Medicine has been awarded for discovery in which field?
(a) Cellular Respiration
(b) Cancer therapy
(c) Circadian rhythm
(d) Autophagy

Ans. a

158. What is the India’s rank at the 2019 WEF Global Competitiveness Index?
(a) 54th
(b) 64th
(c) 68th
(d) 75th

Ans.c

159. The 1st Government-sponsored Day Care Recreation Centre for senior citizens has been inaugurated in which city?
(a) Delhi
(b) Leh
(c) Shimla
(d) Dharamshala

Ans. b

160. The Union Health Ministry has launched e-DantSeva in collaboration with which institute?
(a) Tata Memorial
(b) Apollo
(c) AIIMS
(d) Fortis Healthcare

Ans. c

161. The 2019 Nobel prize in physics has been awarded for discovery in which field?
(a) Cosmology
(b) Laser
(c) Gravitational waves
(d) Neutrino oscillations

Ans. a

162. India’s first e-waste clinic is being set up in which city?
(a) Bhopal
(b) New Delhi
(c) Jaipur
(d) Nagpur

Ans. a

163. The 2019 World Parliament of Science, Religion and Philosophy was held in which city?
(a) Jabalpur
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Kolkata

Ans. c

164. NITI Aayog has launched Youth Co:Lab in collaboration with which international organisation?
(a) UNDP
(b) WHO
(c) UNESCO
(d) WTO

Ans. a

165. Who is the author of the book ‘150 Years of Celebrating the Mahatma the South African Legacy’?
(a) Tulsi
(b) Siddharth Kapoor
(c) Prabhas Jayawardhan
(d) Fakir Hassen

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response