Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

136. N Wilson Singh is associated to which sports?
(a) Chess
(b) Swimming
(c) Boxing
(d) Wrestling
(e) Football

Ans. b

137. What is the theme of the 2019 edition of International Day of Older Persons?
(a) Longevity: Shaping the Future
(b) Rights of Older Persons
(c) Take A Stand Against Ageism
(d) The Journey to Age Equality

Ans. d

138. The first-ever National Nutrition Survey have been conducted by the Indian government & which international organisation?
(a) UNICEF
(b) WHO
(c) UNCTAD
(d) FAO
(e) FICCI

Ans. a

139. The NITI Aayog & which international organization has launched ‘The Gandhian Challenge’?
(a) UNESCO
(b) UNICEF
(c) FAO
(d) WHO
(e) FICCI

Ans. a

140. Who has been conferred the ‘Most Effective Swachhata Ambassador’ award?
(a) Amitabh Bachchan
(b) Mary Com
(c) P V Sindhu
(d) Vidya Balan
(e) Sachin Tendulkar

Ans. e

141. IRCTC has decided to compensate the passengers of which train for delays?
(a) New Delhi-Jaipur Tejas Express
(b) New-Delhi-Lucknow Tejas Express
(c) New Delhi-Agra Tejas Express
(d) New Delhi – Bhopal Tejas Express

Ans. b

142. India’s largest ‘charkha’ made of waste plastic inaugurated in which city?
(a) Kolkata
(b) Gandhi Nagar
(c) Bikaner
(d) Noida
(e) Delhi

Ans. d

143. The Swachh Bharat Diwas 2019 has inaugurated from which city?
(a) Raipur
(b) Indore
(c) Ahemdabad
(d) Surat

Ans. c

144. Scientists have excavate ‘ancient river’ in which state that linked the Ganga and Yamuna rivers?
(a) Uttar Pradesh
(b) Uttarakahnd
(c) West Bengal
(d) Bihar

Ans. a

145. Who is the author of the book ‘India and the Netherlands – Past, Present and Future’?
(a) P C Chagla
(b) Venu Rajamony
(c) Navtej Sarna
(d) Harsh Vardhan Shringla

Ans. b

146. Which union ministry has organised the Fit India Plog run?
(a) Ministry of Youth Affairs and Sports
(b) Ministry of Health and Family Welfare
(c) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(d) Ministry of HRD

Ans. a

147. Which state government has launched Urjagiri campaign to stop power theft?
(a) Uttarakhand
(b) Delhi
(c) Haryana
(d) Himachal Pradesh

Ans. a

148. What is the theme of the 2019 edition of the International Teachers’ Day?
(a) Empowering Teachers
(b) Young Teachers: The Future of the Profession
(c) Valuing Teachers, Improving their Status
(d) A Call for Teachers

Ans. b

149. Which state government has launched a new governance initiative ‘Mo Sarkar’?
(a) Tripura
(b) Nagaland
(c) West Bengal
(d) Odisha
Ans. d

150. Who has become the first Indian cricketer to play 100 T20 internationals?
(a) Rohit Sharma
(b) Virat Kohli
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Ajinkya Rahane

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response