Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Dec 24 2019 - 4:55pm by admin

Current Affairs October 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

1. Which two states have decided to resolve water sharing issues?
(a) Karnataka, Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh, Telangana
(c) Tamil Nadu, Kerala
(d) Kerala, Karnataka
(e) Tamil Nadu, Karnataka

Ans. c

2. The Delhi University and Zoological Survey of India recently discovered a new species of frog in which state?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Nagaland
(d) Himachal Pradesh
(e) Tripura

Ans. a

3. India signed the Kartarpur Sahib Agreement with which country?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Afghanistan
(d) Pakistan
(e) Myanmar

Ans. d

4. The MSP for Wheat for Rabi season 2019-20 has been fixed at what rate?
(a) 1900
(b) 1850
(c)1925
(d) 1975
(e) 2050

Ans. c

5. What is the India’s rank in the world Bank’s Ease of Doing Business 2020 report?
(a) 75th
(b) 82nd
(c) 63rd
(d) 59th
(e) 56th

Ans. c

6. Who is the current president of the UN General Assembly?
(a) Tijjani Muhammad-Bande
(b) Maria Fernanda Espinosa
(c) Antonio Guterres
(d) Kyriakos Mitsotakis
(e) Jerry Matthews Matjila

Ans. a

7. The majority stake holder in the capital of Regional Rural Banks (RRBs) is
(a) Reserve Bank
(b) Central Government
(c) Sponsor Bank
(d) Corporates
(e) State Government

Ans. b

8. Who became the first Indian man to win gold at Wushu World Championships?
(a) Ranvir Singh
(b) Santosh Kumar
(c) Narender Grewal
(d) Praveen Kumar
(e) Pawan Kumar

Ans. d

9. In which of the following types of banking, the banks offer all types of financial services to expand their business?
(a) Narrow banking
(b) Social baking
(c) Universal banking
(d) Wholesale banking
(e) Retail banking

Ans. c

10. What is the name of the govt. scheme launched for establishment residential schools for girls and rural areas?
(a) Kasturba Gandhi Balika Vidyalya
(b) Beti Bachao Balika Vidyalya
(c) Indira Gandhi Awaas Vidyalya
(d) Kasturba Gandhi Aawasiya Vidyalaya
(e) Indira Awaasi Shikshan Kendra

Ans. a

11. Who has been appointed as new Chairman of Staff Selection Commission (SSC) ?
(a) Braj Raj Sharma
(b) Gita Mehta
(c) Anjali Sharma
(d) Virendra Prajapati
(e) Rakesh Kumar

Ans. a

12. Under the Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-dhan Yojana 2019, which of the following can register for receiving pension of Rs. 3000/- and above?
(i) Small traders (ii) Retailers
(iii) Self Employed (iv) Doctors
(a) only I
(b) only ii
(c) only iii
(d) only iv
(e) all of the above

Ans. e

13. Which country has announced to give online tourist visa for the first time?
(a) Qatar
(b) Jordan
(c) Saudi Arabia
(d) South Africa
(e) Sweden

Ans. c

14. Who is the author of book “ Ten Studies in Kashmire : History and Politics”?
(a) Chandra Ghosh
(b) Rajeshwar Acharya
(c) Vipul Sharma
(d) Kashi Nath Pandit
(e) Shankar Mishra

Ans. d

15. Who has been selected for the ‘India’s most powerful women in media’ award given in British Parliament?
(a) Barkha Dutt
(b) Sagarika Ghose
(c) Shweta Singh
(d) Kallie Puri
(e) Nidhi Kulpati

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
About the Author

Leave A Response