Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

116. What is the India’s rank in the 2019 IMD World Talent Ranking?
(a) 62nd
(b) 69th
(c) 59th
(d) 52nd

Ans. c

117. Which union ministry has launched Bharatiya Poshan Krishi Kosh (BPKK)?
(a) Ministry of Women and Child Development
(b) Ministry of Food Processing Industries
(c) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
(d) Ministry of Rural Development

Ans. a

118. The bilateral maritime exercise “Roar of the Sea” has started between India & which country?
(a) Qatar
(b) Japan
(c) Afghanistan
(d) Saudi Arabia

Ans. a

119. Which state Olympic Association has decided to launch ‘Grassroot Olympic – Mission Talent Hunt’ to groom talent?
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Assam

Ans. d

120. Who is the author of the book “The Daughter from a Wishing Tree Unusual Tales about Women in Mythology”?
(a) Sudha Chandran
(b) Sudha Murty
(c) Kiran Bedi
(d) Lakshmi Venu

Ans. b

121. On which date, the 2019 edition of National Epilepsy Day (NED) is observed?
(a) November 17
(b) November 16
(c) November 15
(d) November 14

Ans. a

122. What is the theme of the 2019 edition of World Toilet Day (WTD)?
(a) Toilets and Nutrition
(b) Follow the Flush
(c) When Nature Calls
(d) Leaving No One Behind

Ans. d

123. Which company has launched 60 Starlink satellites for cheaper global Internet?
(a) SpaceX
(b) Blue Origin
(c) Virgin Galactic
(d) Boeing

Ans. a

124. Jayakwadi Dam, sometimes seen in news, is located on which river?
(a) Krishna
(b) Kaveri
(c) Godavari
(d) Mahanadi

Ans. c

125. The Union government has banned which state-based insurgent group Hynniewtrep National Liberation Council (HNLC)?
(a) Nagaland
(b) Tripura
(c) Mizoram
(d) Meghalaya

Ans. d

126. Which state government has decided to start Arundhati gold scheme by January 2020?
(a) Tamil Nadu
(b) Assam
(c) Haryana
(d) Rajasthan

Ans. b

127. Who has been named PETA India’s Person of the Year for 2019?
(a) K S Panicker Radhakrishnan
(b) Virat Kohli
(c) Shashi Tharoor
(d) R Madhavan

Ans. b

128. Who is the head of the panel on petrochemical investment?
(a) P Raghavendra Rao
(b) S Chaudhary
(c) Pradeep Sharma
(d) Rajat Bhargava

Ans. d

129. Which military unit has been honoured with President’s Colour award?
(a) Mahar Regiment
(b) Rajputana Rifles
(c) Inidan Navel Academy
(d) The Garhwal Rifles

Ans. c

130. What is the theme of the 2019 edition of World Children’s Day (WCD)?
(a) Protect Child, Protect World
(b) Children of Today, our keepers tomorrow
(c) Children are taking over and turning the world blue
(d) Kids Take Over

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response