Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

91. India has partnered with which countries to explore an alternative to SWIFT?
(a) South Africa and Maldives
(b) Bangladesh and Sri Lanka
(c) Russia and China
(d) France and Japan

Ans. c

92. Which tech giant has introduced ‘Project Zero’ in India to remove counterfeit products?
(a) Paytm
(b) Amazon
(c) Flipkart
(d) Indiamart

Ans. b

93. Who led Indian delegation at the 8th Session of Governing Body of Seed Treaty in Rome?
(a) Parsottambhai Rupala
(b) Abhishek Singh Chauhan
(c) Krishna Raj
(d) Narendra Singh Tomar

Ans. c

94. Which country has become the first South Asian nation to criminalize offences related to match-fixing & sports betting?
(a) Bangladesh
(b) Paistan
(c) Sri Lanka
(d) India

Ans. c

95. Which country’s President has been invited as the chief guest at the India’s 2020 Republic Day?
(a) Italy
(b) Brazil
(c) Portugal
(d) New Zealand

Ans. b

96. Which Indian personality has been named an honorary trustee of “The Metropolitan Museum of Art”?
(a) Nita Ambani
(b) Priyanka Chopra
(c) Sunil Mittal
(d) Mukesh Ambani

Ans. a

97. Who has been appointed as new CMD of India Tourism Development Corporation (ITDC)?
(a) Veena Nair
(b) Kalyani Chand
(c) Kamala Vardhana Rao
(d) Payal Rastogi

Ans. c

98. The first-ever Indo-US tri-services ‘Tiger Triumph’ has started in which state? Madhya Pradesh
(a) Madhya Pradesh
(b) Andhra Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Ans. b

99. Which state government has decided to organize 2019 World Kabaddi Cup?
(a) Tripura
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Punjab

Ans. d

100. Suranga Bawadi, which has been selected as the World Monument Watch List for 2020, is located in which state?
(a) Andhra Pradesh
(b) Punjab
(c) Karnataka
(d) Assam

Ans. c

101. India is hosting the 19th Council of Heads of Government (CHG) of SCO 2020 in which city?
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Bangaluru

Ans. b

102. On which date, the 2019 edition of World Kindness Day (WKD) is celebrated?
(a) November 13
(b) November 14
(c) November 15
(d) November 16

Ans. a

103. Which Indian scholar has won the 2019 BRICS-Young Innovator Prize?
(a) Sunil Rajput
(b) Ravi Prakash
(c) Laxmi Jain
(d) Deepankar Kumar

Ans. b

104. The 2019 International Lavi fair was held in which district of Himachal Pradesh?
(a) Shimla
(b) Kullu
(c) Mandi
(d) Kangra

Ans. a

105. What is the India’s rank at the 2019 Global Bribery Risk Index?
(a) 78th
(b) 93rd
(c) 102nd
(d) 55th

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response