Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

76. Which space agency has launched first all-electric experimental aircraft ” X-57 Maxwell”?
(a) LAPAN
(b) JAXA
(c) CNES
(d) NASA

Ans. d

77. Who has been sworn-in as the new Prime Minister of Mauritius?
(a) Navin Ramgoolam
(b) Nando Bodha
(c) Ameenah Gurib
(d) Pravind Jugnauth

Ans. d

78. How many times the President’s rule has been imposed in Maharashtra?
(a) 6
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Ans. b

79. The 7th edition of North East Festival (NEF-2019) was held in which city?
(a) Lucknow
(b) Laddakh
(c) New Delhi
(d) Guwahati

Ans. c

80. India’s first elephant memorial has come up in which city?
(a) Delhi
(b) Kerala
(c) Lucknow
(d) Mathura

Ans. d

81. On which date, the 2019 edition of National Legal Services Day (NLSD) is celebrated?
(a) November 10
(b) November 11
(c) November 8
(d) November 9

Ans. d

82. Union ministry has launched ‘Swachh- Nirmal Tat Abhiyaan’?
(a) Ministry of Jal Shakti
(b) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(c) Ministry of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries
(d) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Ans. b

83. Which state government has decided to institute Suraj award to promote organ donation?
(a) Kerala
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Rajasthan

Ans. c

84. Which state government has decided to launch Sishu Suraksha app to help report child rights violations?
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra

Ans. b

85. Which state government has launched e-Ganna App for sugarcane farmers?
(a) hhattisgarh
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Gujrat

Ans. b

86. Which country is the focus country at the 39th India International Trade Fair (IITF)?
(a) South Africa
(b) South Korea
(c) Vietnam
(d) Malaysia

Ans. b

87. Which Indian sprinter has been listed in the TIME 100 Next?
(a) Dutee Chand
(b) Hima Das
(c) Sarita Gayakwad
(d) Sathi Geetha

Ans. a

88. Which Indian sprinter has been listed in the TIME 100 Next?
(a) aking India Responsible
(b) Making India Breathe
(c) Making India Clean
(d) Making India Green

Ans. b

89. The UN Women has proposed to partner with which state’s gender park?
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

Ans. d

90. The 7th edition of IUCN Asia Regional Conservation Forum 2019 was held in which city?
(a) Beijing
(b) Colombo
(c) Islamabad
(d) New Delhi

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response