Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

61. Which city hosted the 2019 conference of the ‘No Money For Terror’?
(a) New Delhi
(b) Melbourne
(c) London
(d) Singapore

Ans. b

62. Which country has assumed the Chairship of the Indian Ocean Rim Association (IORA) for 2019-2021?
(a) UAE
(b) Israel
(c) India
(d) South Africa

Ans. a

63. The 10th Asian Conference of Emergency Medicine (ACEM) was held in which city?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Bangaluru

Ans. d

64. India’s first air pollution web repository “IndAIR” has been launched by which organisation?
(a) BARC
(b) CSIR
(c) DRDO
(d) ISRO

Ans. b

65. Special Protection Group (SPG) Act, sometimes seen in news, was enacted by Parliament of India in which year?
(a) 1988
(b) 1987
(c) 1986
(d) 1984

Ans. a

66. The Sanskrit Bharati Vishwa Sammelan has started in which city?
(a) Shimla
(b) Pune
(c) Ranchi
(d) New Delhi

Ans. d

67. Which Indian personality has been conferred 2019 ABLF Global Asian award?
(a) Mukesh Ambani
(b) Kumar Mangalam Birla
(c) Lakshmi Mittal
(d) Sunil Bharti Mittal

Ans. b

68. Fordow Fuel Enrichment Plant (FFEP), sometimes seen in news, is associated to which country?
(a) Iran
(b) Russia
(c) Afghanistan
(d) United States

Ans. a

69. Which state assembly has passed resolution demanding lifting of traffic restrictions on NH 766?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

Ans. c

70. Ramakant Gundecha, who passed away recently, was the renowned maestro of which classical Hindustani musical form?
(a) Dhrupad
(b) Khyal
(c) Tarana
(d) Ghazal

Ans. a

71. Shafali Verma, who has become the youngest Indian cricketer to international fifty, is from which state?
(a) Haryana
(b) Odisha
(c) UP
(d) Rajasthan

Ans. a

72. The 50th WEF annual Meeting 2020 is being held in which city?
(a) New Delhi
(b) New York
(c) London
(d) Davos

Ans. c

73. Brazil is hosting the 2019 BRICS summit under which theme?
(a) BRICS : 4th Industrial Revolution
(b) BRICS : Economic Growth for an Innovative Future
(c) BRICS : Unite for Climate Awareness
(d) BRICS : Nature and Future

Ans. b

74. What is the theme of 2019 edition of International Day of Radiology (IDoR) ?
(a) Cardiac Imaging
(b) Sports Imaging
(c) Emergency Imaging
(d) Brain Imaging

Ans. b

75. Which space agency has detected huge X-ray burst from outer space?
(a) NASA
(b) ISRO
(c) JAXA
(d) Roscosmos

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response