Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

16. According to Nomura’s Food Vulnerability Index (NFVI) India Ranks in Food vulnerability index ?
(a) 44th
(b) 39th
(c) 58th
(d) 17th

Ans. a

17. Which is an indigenous multi-barrel rocket launch (MBRL) system, which has been developed by DRDO ?
(a) Pranav
(b) Pinaka
(c) Parthiv
(d) Prabha

Ans. b

18. The Madhya Pradesh government has decided to set up Sikh museum and research centre in which city?
(a) Bhopal
(b) Jabalpur
(c) Indore
(d) Gwalior

Ans. b

19. The Indo-French exercise ‘Shakti-2019’ has started at which region?
(a) Udaipur
(b) Jodhpur
(c) Bikaner
(d) Jaipur

Ans. c

20. The 2019 meeting of Council of Heads of Government (CHG) of SCO was held in which city?
(a) Tashkent
(b) Bishkek
(c) Ashgabat
(d) Baku

Ans. a

21. The 1st-ever India-Uzbekistan joint military exercise “Dustlik-2019” has started in which region?
(a) Bukhara
(b) Shahrisabaz
(c) Samarkand
(d) Tashkent

Ans. d

22. The biennial Commonwealth Law Ministers’ Conference has recently begun in which city?
(a) New Delhi
(b) Colombo
(c) Tokyo
(d) Male

Ans. b

23. The ‘Red Atlas Action Plan Map’ has been launched by which union ministry?
(a) Ministry of Defence
(b) Ministry of Earth Sciences
(c) Ministry of External Affairs
(d) Ministry of Environment, Forests and Climate Change

Ans. b

24. Which Indian author has won the JCB Prize for Literature 2019?
(a) Madhuri Vijay
(b) Pradip Krishen
(c) Anjum Hasan
(d) KR Meera

Ans. a

25. The National Tribal Festival (NTF-2019) is being held in which city?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Haryana
(d) Kerala

Ans. a

26. What is the theme of the 5th India International Science Festival (IISF)?
(a) Science for Transformation
(b) Science for New India
(c) RISEN India
(d) Boost New India

Ans. c

27. Who is leading Indian delegation at the 15th meeting of the Governing Council of SACEP?
(a) Narendra Modi
(b) Om Birla
(c) Prakash Javadekar
(d) Ram Nath Kovind

Ans. c

28. Which country has decided not to join the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) deal?
(a) India
(b) United States
(c) New Zealand
(d) United Kingdom

Ans. a

29. Which Indian-origin researcher has won the Australian government’s ‘Early career researcher of the year 2019’ award?
(a) K S Mukherjee
(b) Nishant Patil
(c) M K Sanoo
(d) Neeraj Sharma

Ans. d

30. Which IIT has launched ‘Arise-A Standing Wheelchair’ for disabled?
(a) IIT Madras
(b) IIT Bombay
(c) IIT Indore
(d) IIT Kanpur

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response