Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

176. The Uttar Pradesh government has decided to set up its 1st vulture conservation in which district?
(a) Lucknow
(b) Sitapur
(c) Maharajganj
(d) Raebareli

Ans. c

177. On which date, the 2019 edition of National Milk Day (NMD) is celebrated in India?
(a) November 29
(b) November 26
(c) November 28
(d) November 27

Ans. b

178. Which union ministry has launched Credit-linked Subsidy Services Awas Portal (CLAP)?
(a) Ministry of Housing and Urban Affairs
(b) Ministry of Road Transport and Highways
(c) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
(d) Ministry of Women and Child Development

Ans. a

179. Which union ministry has launched Kartavya portal as part of nationwide Nagrik Kartavya Palan Abhiyan?
(a) Ministry of Health and Family Welfare
(b) Ministry of Human Resource Development
(c) Ministry of Home Affairs
(d) Ministry of Women and Child Developemnt

Ans. a

180. Which Indian scientist has been conferred the RAeS Honorary Fellowship of the Society 2019?
(a) Pune Goenka
(b) K Sivan
(c) G Satheesh Reddy
(d) Ram Sewak Sharma

Ans. c

181. Which state has topped the overall crimes against children, as per latest CRY Report?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Odisha

Ans. a

182. Balasingh, who passed away recently, was the renowned actor of which regional cinema?
(a) Marathi
(b) Odia
(c) Telegu
(d) Tamil

Ans. d

183. Madhu Shetye, who passed away recently, was the founding member of which press club?
(a) Kolkata Press Club
(b) Mumbai Press Club
(c) Press Club of India
(d) Chennai Press Club

Ans. b

184. Which state government has decided to launch project Shakti to alert the public about crimes?
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

Ans. d

185. Who designed the logo for the apex anti-corruption ombudsman “Lokpal”?
(a) Nikhil Kumar
(b) Prashant Mishra
(c) Kanon Mishra
(d) Narayanan Krishnaswami

Ans. b

186. Which Indian organization has revised the framework on currency swap arrangement for the SAARC countries for 2019-2022?
(a) Finance Ministry
(b) RBI
(c) SEBI
(d) IRDA

Ans. b

187. Which launch vehicle has successfully carried out remote sensing satellite Cartosat-3 into orbit?
(a) PSLV-44
(b) PSLV-49
(c) PSLV-43
(d) PSLV-47

Ans. d

188. Which state Police has organized the 47th All India Police Science Congress (AIPSC)?
(a) Punjab
(b) MP
(c) UP
(d) Rajasthan

Ans. c

189. Who is the head of the expert committee to review Draft National Sports Code?
(a) Sudhanshu Mittal
(b) B P Baishya
(c) Addille Sumarowala
(d) Mukumdakam Sharma

Ans. d

190. Who is the author of the book “Hemant Karkare: A Daughters Memoir”?
(a) S H Khan
(b) BHagat Gupta
(c) Ajay Singh
(d) Jui Navare

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response