Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

161. Who is the author of the book “RN Kao: Gentle Spymaster”?
(a) S E Joshi
(b) Nitin A Gokhale
(c) K Sankaran Nair
(d) Girish Chandra Saxena

Ans. b

162. Which state government has decided to constitute State Folk Art Council (SFAC)?
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Chhattisgarh
(d) Uttar Pradesh

Ans. c

163. The 8th International Tourism Mart (ITM-2019) was held in which city?
(a) Imphal
(b) Guwahati
(c) Itanagar
(d) Kolkkata

Ans. a

164. Oxford Dictionaries has named which word as its 2019 Word of the Year?
(a) Climate action
(b) Climate denial
(c) Climate anxiety
(d) Climate emergency

Ans. d

165. Which state government has decided to provide 5% reservation for its athletes in govt jobs?
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Madhya Pradesh

Ans. d

166. Kailash Joshi, who passed away recently, was the former CM of which country?
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Chhattisgarh

Ans. b

167. Who became the first Indian bowler to take five-wicket haul with a pink ball?
(a) Mohammed Shami
(b) Umesh Yadav
(c) Ishant Sharma
(d) Jasprit Bumrah

Ans. c

168. Which Indian Armed force has celebrated ‘Poonch Link Up Day’?
(a) Indian Army
(b) Indian Air Force
(c) Indian Navy
(d) Indian Coast Guard

Ans. a

169. India’s first largest biotechnology stakeholders conglomerate – the Global Bio-India (GBI) Summit 2019 was held in which city?
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Kolkata

Ans. b

170. Which state government has launched immunisation campaign against Filaria?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra

Ans. a

171. The Arcadia Education Project of which country has won 2019 Aga Khan Architecture Award?
(a) India
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d) Sri Lanka

Ans. b

172. Which country’s team has won the 2019 Davis Cup title?
(a) Spain
(b) Canada
(c) Switzerland
(d) USA

Ans. a

173. Simon Taufel, who launched his book “Finding The Gaps”, is the former cricket umpire of which country?
(a) South Africa
(b) New Zealand
(c) Australia
(d) Sri Lanka

Ans. c

174. On which date, the 2019 edition of International Day for the Elimination of Violence against Women is observed?
(a) November 25
(b) November 26
(c) November 24
(d) November 23

Ans. a

175. Which university has become the first state university of Madhya Pradesh to be accorded A+ Grade from National Assessment and Accreditation Council (NAAC).
(a) Jiwaji University
(b) Maharaja Chhatrasal Bundelkhand University
(c) Devi Ahilya University
(d) Barkatullah University

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response