Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

146. Which state government has decided to legalize the cultivation of cannabis in the state for medical and industrial purpose?
(a) Haryana
(b) Karnataka
(c) Madhya Padesh
(d) Punjab

Ans. c

147. Chitharesh Natesan, who became the first Indian to be crowned Mr Universe 2019, is from which state?
(a) Telangana
(b) Tamilnadu
(c) Odisha
(d) Kerala

Ans. d

148. Which Indian organisation hosted the first-ever Counter Terrorism Table Top Exercise (CTTE) for the Quad countries?
(a) BSF
(b) DRDO
(c) NIA
(d) Indian Army

Ans. c

149. Which union ministry is organizing the Destination North East (NE) in Varanasi?
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Development of North Eastern Region
(c) Ministry of Finance
(d) Ministry of Defense

Ans. b

150. Which business tycoon has been conferred with Lifetime Achievement Award by the Indian Council of Medical Research (ICMR)?
(a) Azim Permji
(b) Mukesh AMbani
(c) Ratan Tata
(d) Kiran Mazumdar-Shaw

Ans. d

151. The NuGen Mobility Summit 2019 is being held in which village of Haryana?
(a) Badesra
(b) Nathuwas
(c) Chandeni
(d) Manesar

Ans. d

152. The Union Cabinet has recently approved establishment of the National Institute of Sowa Rigpa (NISR) under which union ministry?
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Tribal Affairs
(c) Ministry of Ayush
(d) Ministry of Health and Family Welfare

Ans. c

153. Nilkanth Khadilkar, who passed away recently, was the noted personality of which field?
(a) Photography
(b) Journalism
(c) Politics
(d) Arts

Ans. b

154. Who is set to become the first woman pilot of Indian Navy to join Naval operations?
(a) Nikita Gupta
(b) Komal Sharma
(c) Divya Kumari
(d) Shivangi

Ans. d

155. Shaukat Kaifi, who passed away recently, was the renowned actress of which cinema?
(a) Hindi
(b) Tamil
(c) Telugu
(d) Marathi

Ans. a

156. Who has been bestowed with the 28th Bihari Puraskar for 2018?
(a) Vijay Verma
(b) Satya Narayan
(c) Manisha Kulshreshtha
(d) Bhagwati Lal Vyas

Ans. c

157. Bougainville, which is in news recently, is the province of which country?
(a) Solomon Islands
(b) Fiji
(c) Kiribati
(d) Papua New Guinea

Ans. a

158. Living Root Bridges, sometimes seen in news, are associated to which state?
(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Nagaland
(d) Mizoram

Ans. a

159. Which oil company has rolled out special winter-grade diesel for Ladakh ?
(a) HP
(b) IOCL
(c) BPCL
(d) GAIL

Ans. b

160. Which state assembly is hosting the Commonwealth Youth Parliament (CYP-2019)?
(a) Delhi
(b) Telangana
(c) Kerala
(d) Punjab

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response