Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

131. Which city has become the India’s first City to Install ‘Third Umpire’ RT-PCR Machines?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Delhi

Ans. c

132. IRCTC has signed pact with which state tourism to market & run Golden Chariot train?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

Ans. a

133. NASA scientists have recently detected water vapor on which Jupiter’s moon?
(a) Ganymede
(b) Europe
(c) Callisto
(d) Amalthea

Ans. b

134. Which country has declared that Israeli settlements on West Bank do not violate international laws?
(a) United States
(b) United Kingdom
(c) India
(d) Russia

Ans. a

135. Which Indian state has launched the first Hindi daily “Arun Bhoomi”?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Nagaland
(c) Tripura
(d) Mizoram

Ans. a

136. Which international organisation has released World Energy Outlook (WEO-2019)?
(a) IMF
(b) WHO
(c) IEA
(d) WB

Ans. c

137. Which international organization has organized the 2019 World Conference on Access to Medical Products – Achieving the SDGs 2030 in New Delhi?
(a) WHO
(b) UNICEF
(c) UNESCO
(d) IMF

Ans. a

138. Who has been conferred the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2019?
(a) Angela Merkel
(b) Ellen Johnson
(c) David Attenborough
(d) Ela Bhatt

Ans. c

139. Which tech giant has organized the South Asia Safety Summit 2019?
(a) Microsoft
(b) Facebook
(c) Twitter
(d) Infosys

Ans. b

140. The first-ever pink ball Test match is being held between India & which country?
(a) South Africa
(b) Bangladesh
(c) New Zealand
(d) England

Ans. b

141. Which state government has launched YSR Matsyakara Bharosa scheme for fishermen?
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) West Bengal
(d) Kerala

Ans. a

142. On which date, the 2019 edition of World Fisheries Day (WFD) is observed?
(a) November 22
(b) November 21
(c) November 23
(d) November 20

Ans. b

143. Which country is hosting the world’s first Muslim yoga camp?
(a) India
(b) Israel
(c) Bangladesh
(d) China

Ans. a

144. On which date, the 2019 edition of World Television Day (WTD) is observed?
(a) November 22
(b) November 20
(c) November 21
(d) November 23

Ans. c

145. Which tech giant has launched ‘K-12 Education Transformation Framework’ to facilitate digital transformation of schools in India?
(a) Twitter
(b) Wipro
(c) Facebook
(d) Microsoft

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response