Current Affairs November 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge

Posted on Jan 1 2020 - 6:59pm by admin

Current Affairs November 2019 MCQs

1. Political advertising has been banned by which social media platform?
(a) Facebook
(b) Twitter
(c) Instagram
(d) LinkedIn

Ans. c

2. Which state government has launched a new initiative “ Meal in exchange for plastic waste”?
(a) Tamil Nadu
(b) Odisha
(c) Jharkhand
(d) West Bengal

Ans. b

3. Saudi Arabia, UAE discussed to develop mega crude refinery in Which State?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) Assam
(d) Gujarat

Ans. a

4. Which minister was addressed the 8th Foundation Day of Global Innovation and Technology Alliance?
(a) Prakash Javadekar
(b) Ramesh Pokhriyal
(c) Harsh Vardhan
(d) Piyush Goyal

Ans. c

5. UNESCO has designated which India city as Creative City of Gastronomy?
(a) Mumbai
(b) Hyderabad
(c) Chennai
(d) Varanasi

Ans. b

6. When is World Cities Day?
(a) 31st October
(b) 31st November
(c) 1st October
(d) 1st November

Ans. a

7. What is the theme of 2019 edition of World Cities Day (WCD)?
(a) Designed to Live Together
(b) Inclusive Cities, Shared Development
(c) Changing the world
(d) Promoting a better urban future

Ans. c

8. India and which financial organization signed a loan agreement to strengthen Power Connectivity in Tamil Nadu?
(a) World Bank
(b) Asian Development Bank
(c) African Development Bank
(d) New Development Bank

Ans. b

9. Saint Kittis and Nevis, which recently signed ISA Framework Agreement, is an island country of which ocean?
(a) Pacific Ocean
(b) Indian Ocean
(c) Arctic Ocean
(d) Atlantic Ocean

Ans. d

10. Which IIT has decided to set up space technology cell in collaboration with ISRO?
(a) IIT Delhi
(b) IIT Kanpur
(c) IIT Bombay
(d) IIT Madras

Ans. a

11. Which city is hosting the UN Climate Change Conference (COP 25) after Chile withdraws?
(a) New York
(b) Paris
(c) Madrid
(d) New Delhi

Ans. c

12. Which Indian sand artist has been selected for Italian Golden Sand Art Award 2019?
(a) Manish Swarnkar
(b) Dhanraj Shelke
(c) Sudarsan Pattnaik
(d) Nitish Bharti

Ans. c

13. Where the first International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience” held?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Ladakh

Ans. a

14. Which IIT has launched the Rs 250 crore Global Alumni Endowment Fund?
(a) IIT Delhi
(b) IIT Kharagpur
(c) IIT Bombay
(d) IIT Kanpur

Ans. a

15. National Milk Day is celebrated across the country on ?
(a) Nov 24
(b) Nov 25
(c) Nov 26
d) Nov 27

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response