Current Affairs March 2020

Posted on Apr 21 2020 - 9:54pm by admin

91. Lt Gen KJS Dhillon has been recently appointed as the Director-General of which organisation?
(a) Intelligence Bureau
(b) Defence Intelligence Agency
(c) Central Bureau of Investigation
(d) Research and Analysis Wing

Ans. b

92. ‘Shaadi Bhagya Scheme’, which was making news recently, was a scheme of which state?
(a) Bihar
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) Maharashtra

Ans. c

93. Which country recently joined as the 16th member in the e-VidyaBharati and e-AarogyaBharati (e-VBAB) Network Project of the Ministry of External Affairs of India?
(a) Senegal
(b) The Gambia
(c) Ghana
(d) Zambia

Ans. b

94. The tombs of Taramati and Premamati , which were in news recently, are located in which Indian state/UT?
(a) New Delhi
(b) Uttar Pradesh
(c) Telangana
(d) Maharashtra

Ans. c

95. What is the theme of International Women’s Day (8 March) 2020?
(a) Think equal, build smart, innovate for change
(b) I am Generation Equality : Realizing Women’s Rights
(c) Time is Now: Rural and Urban activists transforming women’s lives
(d) Role of Women in addressing climate change

Ans. b

96. Ankita Raina, who was making news recently, is associated with which sports?
(a) Badminton
(b) Tennis
(c) Squash
(d) Table-Tennis

Ans. b

97. Who is the only Indian player to feature in the ICC Women’s T20 World Cup team of the tournament?
(a) Harmanpreet Kaur
(b) Shafali Verma
(c) Poonam Yadav
(d) Smriti Mandana

Ans. c

98. Which state is to set up an exclusive department for Self Help Group (SHGs) called “Mission Shakti”?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Odisha
(d) Andhra Pradesh

Ans. c

99. ‘NIGHA’, a mobile application to curb election malpractices, is an initiative of which Indian state?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

Ans. d

100. Which Indian public sector bank waived the minimum balance requirement for all savings bank (SB) accounts?
(a) Punjab National Bank
(b) State Bank of Idnia
(c) Canara Namk
(d) Union Bank of India

Ans. b

101. World Economic Forum (WEF) released its new list of 115 Young Global Leaders. How many Indians are included in the list?
(a) Two
(b) Five
(c) Ten
(d) Fourteen

Ans. b

102. According to new data from the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), which country is the largest exporter of arms during the past five years?
(a) United States
(b) Russia
(c) France
(d) China

Ans. a

103. Which global organisation has launched the ”COVID Action Platform” to convene the business community to support for COVID-19?
(a) World Bank
(b) World Economic Forum
(c) International Monetary Fund
(d) United Nations

Ans. b

104. S.S.Deswal has been appointed as the Director General (DG) of which Indian para-military force?
(a) Central Reserve Police Force
(b) Central Industrial Security Force
(c) National Security Guard
(d) Border Security Force

Ans. d

105. Which is the venue of the main national event for the sixth International Day of Yoga, 2020?
(a) Ranchi
(b) Leh
(c) New Delhi
(d) Guwahati

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
About the Author

Leave A Response