Current Affairs March 2020

Posted on Apr 21 2020 - 9:54pm by admin

76. Union Ministry of Women and Child Development organised a discussion on “The Future of Work: Women in India’s Workforce”, in association with which global organisation?
(a) World Bank
(b) UN Women
(c) United Nations
(d) International Labour Organisation

Ans. a

77. What is the theme of the campaign conducted by the Indian Railways to celebrate International Women’s Day?
(a) Travel Safely
(b) Each for Equal
(c) We are with you
(d) He and She

Ans. b

78. Which state/Ut has recently launched a school health education plan called ‘Student Health Card’?
(a) New Delhi
(b) Jammu and Kashmir
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

Ans. b

79. Agartala and Ghojadanga were recently designated as the authorised land immigration check posts. In which state, Ghojadanga is located?
(a) Nagaland
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Meghalaya

Ans. b

80. Which state has recently launched a digital literacy programme titled ‘I am also digital’?
(a) Odisha
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu

Ans. b

81. The renovated Animal Transport Memorial was recently inaugurated by the Indian Army in which city?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Nagpur
(d) Bengaluru

Ans. d

82. The book titled ‘Adventures of a Daredevil Democrat’, which was recently published, narrates the story of which Former Chief- Minister?
(a) M Karunanidhi
(b) Biju Patnaik
(c) Jyoti Basu
(d) C. Achutha Menon

Ans. b

83. Who is the chairperson of the high-level panel recently set up to prepare an investigation manual for Serious Fraud Investigation Office (SFIO)?
(a) N K Singh
(b) U K Sinha
(c) Injeti Srinivas
(d) Tapan Ray

Ans. c

84. Avani Chaturvedi, Bhawanna Kanth and Mohana Singh Jitarwal, who recently received the ‘Nari Shakti Puraskar’ award, are associated with which profession?
(a) Sportspersons
(b) Fighter Pilots
(c) Army Officers
(d) Naval Captains

Ans. b

85. Which city was the venue of ‘Conference on Empowering Women Entrepreneurs’, organised by the MSME Ministry?
(a) Cochin
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) New Delhi

Ans. d

86. Women Scientist Scheme C (KIRAN IPR) and Vigyan Jyoti are the schemes of which Union Ministry?
(a) Ministry of Women and Child Development
(b) Ministry of Science and Technology
(c) Ministry of Human Resource Development
(d) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Ans. b

87. Hans Raj Bhardwaj, who passed away recently, was a former union Minister of which portfolio?
(a) Defence
(b) Law and Justice
(c) Finance
(d) External Affairs

Ans. b

88. Who is the first Indian cricketer to play in 150 Ranji Trophy matches?
(a) Dinesh Karthik
(b) Parthiv Patel
(c) Wassim Jaffer
(d) Irfan Pathan

Ans. c

89. Which Indian sportsperson was named the ‘Changemaker of the year’ at the Business Line Changemaker Awards?
(a) P V Sindhu
(b) Mary Kom
(c) Dutee Chand
(d) Hima Dhas

Ans. c

90. “Cova Punjab” mobile app launched by the Punjab government is aimed to spread awareness on which disease?
(a) Foot and Mouth Disease
(b) Corona Virus
(c) Swine Flu
(d) Classical Swine Fever

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
About the Author

Leave A Response