Current Affairs March 2020

Posted on Apr 21 2020 - 9:54pm by admin

46. Which state government has announced to provide a financial assistance to the farmers for keeping stray cattle at their homes?
(a) Madhya Pradesh
(b) Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar

Ans. c

47. Which act is to be amended to provide more powers to the RBI for regulating cooperative banks?
(a) The Reserve Bank of India Act
(b) The Banking Regulation Act
(c) The Co-operative Societies Act
(d) Multi-State Co-operative Societies Act

Ans. b

48. Which Indian is the recipient of the 128th ‘Commonwealth Points of Light’ Award?
(a) Rajendra Singh
(b) Jadav Payeng
(c) Afroz Shah
(d) Sudharshan Patnaik

Ans. b

49. Which country became the first in the world to make public transport free?
(a) Thailand
(b) Luxembourg
(c) Brazil
(d) Lebanon

Ans. b

50. As per a recent report on Trade-related Illicit Financial Flows, what is the rank of India among 135 countries?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Ans. c

51. Which state recently announced to provide credit guarantee of loans for higher education?
(a) Odisha
(b) Haryana
(c) Jharkhand
(d) Bihar

Ans. b

52. Which Engineering College of India has obtained the highest rank in the recent QS World Ranking?
(a) IIT Kharagpur
(b) IIT Madras
(c) IIT Kanpur
(d) IIT Mumbai

Ans. d

53. After the proposed amalgamation of 10 public sector banks into four, what will be the total number of state-owned banks in India?
(a) Eight
(b) Ten
(c) Twelve
(d) Fourteen

Ans. c

54. As per the recent ‘Direct Tax Vivaad Se Vishwas Bill 2020’, what is the time-limit within which the tax-payers can pay the due tax with waiver?
(a) 31st March, 2020
(b) 31st March, 2020
(c) 30th September, 2020
(d) 31st December, 2020

Ans. a

55. PRAGYAN CONCLAVE 2020 is an International Seminar organised by which Armed Force of India?
(a) Indian Air Force
(b) Indian Navy
(c) Indian Army
(d) Indian Coast Guard

Ans. c

56. Which state has recently issued orders to limit the retail price of bottled drinking water?
(a) Andhra Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Gujarat
(d) Kerala

Ans. d

57. In context of the recent Cabinet approval on listing of Indian companies overseas, what does ‘GDR’ stand for?
(a) Government Deposit Receipts
(b) Global Deposit Receipts
(c) Global Depository Receipts
(d) Government Depository Receipts

Ans. c

58. As per the recent amendment to the ‘Foreign direct investment policy on civil aviation’, what is the limit for NRIs to purchase equity stake in Air India?
(a) 25%
(b) 50%
(c) 75%
(d) 100%

Ans. d

59. An integrated sports complex named after its former Chief Minister PA Sangma, is to come up in which Indian state?
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Arunachal Pradesh
(d) Guwahati

Ans. b

60. The recently released book titled “Chronicles of Change Champions” is a compilation of initiatives taken under which scheme?
(a) Swachch Bharat Mission
(b) Poshan Maa Abhiyan
(c) Beti Bachao Beti Padhao
(d) Sugamya Bharat

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
About the Author

Leave A Response