Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

121. Which middle East country recently announced multiple-entry tourist visas to people of all countries?
(a) Oman
(b) United Arab Emirates
(c) Egypt
(d) Kuwait

Ans. b

122. The Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) which recently discovered a new habitable exoplanet, belongs to which space agency?
(a) ISRO
(b) NASA
(c) JAXA
(d) CNSA

Ans. b

123. Daniele De Rossi, who announced his retirement recently, is a world-cup winning footballer of which country?
(a) Algeria
(b) France
(c) Spain
(d) Italy

Ans. d

124. Hyundai partnered with which ride-sharing company to develop electric air taxis?
(a) Ola
(b) Uber
(c) Grab
(d) Lyft

Ans. b

125. The second phase of Intensified Mission Indradhanush 2.0 began recently. What is the scheme associated with?
(a) Merger of Banks
(b) Universal Vaccination
(c) Defence Procurement
(d) Space Mission

Ans. b

126. Which Indian Grandmaster won the title in the Hastings International Chess Congress?
(a) Pendyala Harikrishna
(b) Sasikiran Krishnan
(c) P Magesh Chandran
(d) Abhijeet Gupta

Ans. c

127. Which public sector bank has approved a financial assistance to the Women Entrepreneurs Welfare Association (WEWA), Tamil Nadu?
(a) SBI
(b) Yes Bank
(c) Indian Bank
(d) IDBI Bank

Ans. c

128. Which is the first Urban Cooperative Bank (UCB), that is approved to convert into a Small Finance Bank?
(a) Bharat Cooperative Bank
(b) Shivalik Mercantile Cooperative Bank
(c) Punjab and Maharashtra Cooperative Bank
(d) Bombay Mercantile Cooperative bank

Ans. b

129. ‘Jal- Jiwan- Hariyali mission’ is a flagship climate change initiative of which state?
(a) Odisha
(b) Maharashtra
(c) Bihar
(d) Uttar Pradesh

Ans. c

130. Who is the Director General of Aeronautical Systems in DRDO and is also known as Missile Woman of India?
(a) Dr.Tessy Thomas
(b) Ritu Karidhal
(c) Muthiah Vanitha
(d) Anuradha T K

Ans. a

131. Nankana Sahib Gurdwara, recently seen in news is situated in which country?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Bhutan

Ans. b

132. Which famous Indian cricketer recently announced his retirement from all forms of cricket?
(a) Irfan Pathan
(b) Yusuf Pathan
(c) Bhuvanesh Kumar
(d) R Ashwin

Ans. a

133. Australia recently witnessed which disaster that killed many lives and caused huge destruction?
(a) Flood
(b) Cyclone
(c) Wild fires
(d) Tsunami

Ans. c

134. Which state will have the country’s first rehabilitation centre for freshwater turtles?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Chhattisgarh
(d) Odisha

Ans. b

135. Which country received a line of credit (LOC) of $75 million from India, for installation of solar parks?
(a) Argentina
(b) Chile
(c) Cuba
(d) Brazil

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response