Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

76. Which Indian wrestler won the Gold medal at the Rome Ranking Series 2020 event, held recently?
(a) Babita Kumari
(b) Kavita Devi
(c) Sakshi Malik
(d) Vinesh Phogat

Ans. d

77. Which country’s birth rate has fallen to the lowest since the country was founded?
(a) India
(b) Pakistan
(c) China
(d) United States

Ans. c

78. The 6.5-kilometre long Z-Morh tunnel, which was seen in news recently, is to be constructed in which state/UT?
(a) Himachal Pradesh
(b) Jammu Kashmir
(c) Sikkim
(d) Jharkhand

Ans. b

79. Which country is affected most with coronavirus outbreak?
(a) China
(b) Unites States
(c) Thailand
(d) Japan
Ans. a

80. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was recently launched by which Union Minister?
(a) D.V. Sadananda Gowda
(b) Shripad Naik
(c) Hardeep Singh Puri
(d) Rao Inderjit Singh

Ans. a

81. China’s Great Wall Motors (GWM) is set to acquire the manufacturing plant of which automobile company located in Maharashtra?
(a) General Motors
(b) Ford Ford
(c) Volkswagen
(d) Toyota

Ans. a

82. Which major tech-company recently announced that it has planned to cut more than half of carbon emissions across its supply chain, by 2030?
(a) Google
(b) Samsung
(c) HTC
(d) Microsoft

Ans. d

83. The second Tejas Express, which was recently flagged off, connects Mumbai with which city?
(a) Pune
(b) Goa
(c) Ahmedabad
(d) Nagpur

Ans. c

84. The first edition of “Krishi Manthan” summit is being held in which state?
(a) Punjab
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujrat

Ans. d

85. Who has been recently conferred with the 29th Saraswati Samman Award?
(a) Vikram Seth
(b) Gulzar
(c) Shreya Ghoshal
(d) Vasdev Mohi

Ans. d

86. The Government of India and the Government of Assam has signed a Loan Agreement with which International Financial Organisation, to modernise Assam’s Passenger Ferry Sector?
(a) World Bank
(b) International Monetary Fund
(c) Asian Development Bank
(d) International Bank for Economic Co-operation

Ans. a

87. Which Indian Communication Satellite has been launched in the month of January from French Guiana?
(a) GSAT-30
(b) GSAT- 31
(c) GSAT-1A
(d) GSAT-2020

Ans. a

88. What is the name of the Biggest Airborne Exercise recently conducted by the Indian Army?
(a) Vijay Abhiyan
(b) Shakti Abhiyas
(c) Winged Raidar
(d) Yudh Abhiyas

Ans. c

89. Hong Kong was found to be the priciest city in the world for luxury products and services, according to a report by private bank Julius Baer.
(a) Hong Kong
(b) Rome
(c) Mumbai
(d) Singapore

Ans. a

90. The country’s first-of-its-kind exhibition on ‘Indian Heritage in Digital Space’ was inaugurated in which city?
(a) Varanasi
(b) Konark
(c) New Delhi
(d) Jaipur

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response