Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

61. The National Bravery Awards for children are presented by which ministry/ organisation annually?
(a) UNICEF
(b) Ministry of Women and Child Development
(c) Ministry of Defence
(d) Indian Council for Child Development

Ans. d

62. Which Private sector bank launched ‘card-less cash withdrawal’ facility from its ATMs, recently?
(a) HDFC
(b) ICICI
(c) Yes Bank
(d) Kotak Mahindra

Ans. b

63. As per the recent survey of Chief Executive Officers (CEOs) by consultancy firm PwC, which country has the highest growth prospects?
(a) China
(b) India
(c) United Kingdom
(d) United States

Ans. d

* India has retained its position at the 4th place in rankings.

64. The recently set-up ‘National Start-up Advisory Council’ is to be chaired by which Union Ministry?
(a) Ministry of Commerce and Industry
(b) Ministry of Communications and Information Technology
(c) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
(d) Ministry of New and Renewable Energy

Ans. a

65. India’s first ever convention centre in Africa was recently inaugurated in which African country?
(a) South Africa
(b) Nigeria
(c) Kenya
(d) Niger

Ans. d

66. What is India’s GDP growth rate for the current fiscal, as estimated by the International Monetary Fund (IMF)?
(a) 4.2 %
(b) 4.8 %
(c) 5.2 %
(d) 5.8%

Ans. b

67. Who has been appointed as the new Managing Director of the State Bank of India (SBI)?
(a) Sanjeev Kumar
(b) Rajneesh Chadha
(c) Challa Sreenivasulu Setty
(d) Pawan Kalyan

Ans. c

68. What is the rank of India in the ‘Social Mobility Index’, recently released by the World Economic Forum?
(a) 18th
(b) 55th
(c) 76th
(d) 96th

Ans. c

69. Which organisation recently released the ‘Time to care’ report?
(a) World Bank
(b) WHO
(c) NGO Oxfam
(d) NGO Pratham

Ans. c

* Oxfam is a global movement of people who are fighting inequality to beat poverty together.

70. Which famous International Tennis tournament is held in the month of January, every year?
(a) UD Open
(b) Australian Open
(c) French Open
(d) Wimbledon

Ans. b

71. Which Indian city has been adjudged as the ‘World’s most dynamic city’, as per the JLL City Momentum Index, 2020?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Chandigarh
(d) Hyderabad

Ans. d

72. Which country recently test-fired a nuclear-capable ballistic missile, named ‘K-4’, which can be launched from submarine?
(a) China
(b) Russia
(c) Pakistan
(d) India

Ans. d

73. The Union Home Minister Amit Shah is to launch POL NET 2.0 platform. What is POLNET 2.0 associated with?
(a) Political Campaign
(b) Police Network Service
(c) Police Network Service
(d) Police Complaint Registration

Ans. c

74. Which state cabinet has recently approved the proposal for creating three capitals for the state?
(a) Maharashtra
(b) Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Ans. b

75. Which Indian entrepreneur was recently honoured with the Australia’s highest civilian honour,‘Order of Australia’?
(a) Kiran Mazumdar-Shaw
(b) Francisco D’ Souza
(c) Indra Nooyi
(d) Mukesh Ambani

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response