Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

46. Who has been recently awarded with the Subash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar, 2020?
(a) Ashish Kumar Chauhan
(b) Ajay Kumar
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Kumar Munnan Singh

Ans. d

47. Which state has recently made reading of preamble to constitution as a mandatory practice in schools?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Gujrat
(d) Madhya Pradesh

Ans. b

48. Which state’s Tourism department has received the special mention honour as “Emerging Global Destination” in UN World Tourism Organisation Global Destination Awards 2019?
(a) Gujrat
(b) Kerala
(c) Haryana
(d) Karnataka

Ans. b

49. What is the name of the award recently presented by the Indian President to children, in the fields of innovation, social service, sports, art and culture and bravery?
(a) Bal Puraskar
(b) Bal Shakti Puraskar
(c) Nanhe Prinde Puruskar
(d) Shakti Puruskar

Ans. b

50. What is the current investment limit for Foreign portfolio investors in government and corporate bonds, after the recent directions of RBI?
(a) 20%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%

Ans. b

51. Which organisation is set to develop the National Data and Analytics Platform (NDAP)?
(a) Reserve bank of India
(b) Bureau of India Standards
(c) NITI Aayog
(d) Central Statistical Organization

Ans. c

52. India recently provided the consignment of Measles and Rubella vaccines to which country, after a suspected outbreak?
(a) Sri Lanka
(b) Pakistan
(c) China
(d) Maldives

Ans. d

53. Hassan Diab, who was seen in news recently, is the Prime Minister of which country?
(a) Philippines
(b) Egypt
(c) Lebanon
(d) Germany

Ans. c

54. What is India’s rank in the Carbon Disclosure Project (CDP) India annual report?
(a) 3rd
(b) 4th
(c) 5th
(d) 6th

Ans. c

55. Which state government has recently launched the ‘Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra

Ans. a

56. What is the name of the humanoid robot, which was recently unveiled by the Indian Space Research Organisation (ISRO)?
(a) Dadra
(b) Nagar Haveli
(c) Daman
(d) Diu
Ans. c

57. Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) of India recently signed an MoU to assist the Petroleum Authority of which country?
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Ghana
(d) Brazil

Ans. c

58. Which is the most polluted city in India, according to Greenpeace India’s recent report?
(a) Delhi
(b) Jharia
(c) Lucknow
(d) Noida

Ans. b

59. Which state is the first in the country to implement agricultural land leasing policy?
(a) Himachal Pradesh
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Uttarakhand

Ans. d

60. Which defence Force of India has recently signed an MoU with Geological Survey of India? 
(a) Indian Army
(b) Indian Coast Guard
(c) Indian Air Force
(d) Indian Navy

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response