Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

16. Which Hindi word is chosen as the ‘Oxford Hindi Word of 2019’ by the Oxford University Press?
(a) Samvidhan
(b) Gantantra
(c) Adhiniyam
(d) Loktantra

Ans. a

17. Union Social Justice Minister has recently inaugurated the Composite Regional Centre for empowerment of persons with disabilities in which city?
(a) Delhi
(b) Port Blair
(c) Kochi
(d) Mumbai

Ans. b

18. Which Virus was the cause of pneumonia epidemic in China in January 2020?
(a) SARS
(b) Coronavirus
(c) Ebola virus
(d) Epstein virus

Ans. b

19. The skill development centre to train tribals, named ‘Sardar Valabhbhai Patel Centre for Empowerment and Livelihoods’, is to be set up in which state?
(a) Gujrat
(b) Rajasthan
(c) Assam
(d) Mizoram

Ans. a

20. Who is recently appointed as the Foreign Secretary of India?
(a) Vivek Goenka
(b) Sanjay Rastogi
(c) Harsh Vardhan Shringla
(d) Vijay Gokhale

Ans. c

21. The Government of India and the state government of Assam recently signed a tripartite agreement with which tribal group?
(a) Bodo
(b) Kuki
(c) Adi
(d) Nishi

Ans. a

22. Which state assembly recently passed a resolution to abolish the state’s legislative council?
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Gujrat
(d) Haryana

Ans. b

23. The world’s smallest gold coin, which features Albert Einstein, is recently released by which country?
(a) USA
(b) Switzerland
(c) France
(d) Germany

Ans. b

24. Who has been appointed as the chief executive of Indian Bank’s Association (IBA)?
(a) Dheeraj Rastogi
(b) Raveesh Kuman
(c) Sunil Mehta
(d) Sanjana Kapoor

Ans. c

25. Which legendary Indian sportsperson was awarded with the prestigious ‘Padma Vibhushan’ award recently?
(a) Sachin Tendulkar
(b) Mary Kom
(c) Milkha Singh
(d) Sania Mirza

Ans. b

26. According to the Economic Intelligence Unit, which Indian city was ranked No. 1 in the world rankings of fastest-growing urban areas?
(a) Malappuram
(b) Kolkata
(c) Patna
(d) Kozhikode

Ans. a

27. How many personalities were selected for the ‘Padma Bhushan’ award, on the republic day 2020?
(a) 15
(b) 16
(c) 20
(d) 21

Ans. b

28. The National Tourism Conference of the year 2020 was recently organized in which Indian city?
(a) Konark
(b) Roorkee
(c) Shimla
(d) Leh

Ans. a

29. Mark Rutte, who was seen in news recently, is the Prime Minister of which country?
(a) Algeria
(b) Brazil
(c) Indonesia
(d) Netherlands

Ans. d

30. Which city plays host to the annual event ‘Bharat Parv, 2020’ which celebrates the spirit of India?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Jaipur
(d) Ahmedabad

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response