Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

181. What is Landouria tonywhitteni that was named after Tony Whitten?
(a) Snail
(b) Grasshopper
(c) Snake
(d) Beetle

Ans. a

182. The ‘Karmayoddha Granth’ released recently by the Union Home Minister is based on life and achievements of :
(a) Dr. Shyama Prasad Mukherjee
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Shri Atal Bihari Vajpayee
(d) Shri Narendra Modi

Ans. d

183. Recently in which area the Central Government relaxed the ‘End User Restriction rule’?
(a) Plastic usage
(b) Coal Mining
(c) Sugar production
(d) Fertilizer subsidy

Ans. b

184. The agreement on the prohibition of attack against nuclear installations and facilities was signed in 1988 between which two countries?
(a) US and USSR
(b) USSR and China
(c) India and Pakistan
(d) India and USSR

Ans. c

185. From which Indian organization, the four personnel have been selected for training in Russia for the Gaganyaan Mission, that is going to be launched in 2022?
(a) ISRO
(b) IAF
(c) MARCOS
(d) Indian Navy

Ans. b

186. Who will launch the “Earthshot Prize” to motivate new solution to tackle climate crisis?
(a) Duke of Cambridge
(b) Queen Elizabeth II
(c) Duke of Sussex
(d) Prince of Wales

Ans. a

187. Who will be the head of the recently created Sainya Karta Vibhag?
(a) Prime Minister
(b) Defence Minister
(c) Finance Minister
(d) Chief of Defence Staff

Ans. d

188. Which nation has recently banned the ‘reef toxic’ sunscreen?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) Palau
(d) Nauru

Ans. c

189. The US was recently praised by the UAE for its role in the Global Coalition against Daesh. What is the other name for Daesh?
(a) Al Qaeda
(b) Hezbolla
(c) ISIS
(d) Houthis

Ans. c

190. Which is the world’s first major city to celebrate the start of the 2020 New Year and new decade?
(a) Sydney
(b) Auckland
(c) Christchurch
(d) Wellington

Ans. b

191. What aspect of agriculture is focused upon by Krishi Karman Award?
(a) Supply
(b) Sales
(c) Production
(d) Water Management

Ans. c

192. What is the aim of the recently formed Akhil Bharatiya Gujarati Samaj Sankalan Samiti?
(a) Include NRIs in the State’s development process
(b) Include non-resident Gujaratis in the state’s development process
(c) Include persons of Indian origin in state’s development process
(d) Include Indians outside Gujarat in the development process

Ans. b

193. What is Landouria tonywhitteni that was named after Tony Whitten?
(a) Snail
(b) Grasshopper
(c) Snake
(d) Beetle

Ans. a

194. The government had recently launched central Equipment Identity Register portal. It operates under which department?
(a) Department of Science and Technology
(b) Department of Telecom
(c) Department of Biotechnology
(d) Department of Public Enterprise

Ans. b

195. Dhanu Jatra is currently celebrated in which state?
(a) Odisha
(b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand
(d) West Bengal

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response