Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

166. Which city is host to the 107th edition of the Indian Science Congress (ISC)?
(a) New Delhi
(b) Lucknow
(c) Kolkatta
(d) Bengaluru

Ans. d

167. Who received the famous ‘Sangita Kalanithi’ award of the Music Academy, recently?
(a) S. Sowmya
(b) Sudha Ragunathan
(c) Bombay Jeyashree
(d) Aruna Sairam

Ans. a

168. After Indore at first rank, which cities ranked second and third (in first quarter) in Swachh Survekshan League, 2020, released recently?
(a) Ahmedaba and Jaipur
(b) Gurugram and Bengaluru
(c) Pune and Bhubaneswar
(d) Bhopal and Surat

Ans. d

169. The agreement on the prohibition of attack against nuclear installations and facilities was signed in 1988 between which two countries?
(a) US and USSR
(b) USSR and China
(c) India and Pakistan
(d) India and USSR

Ans. c

170. From which Indian organization, the four personnel have been selected for training in Russia for the Gaganyaan Mission, that is going to be launched in 2022?
(a) ISRO
(b) IAF
(c) MARCOS
(d) Indian Navy

Ans. b

171. Who will launch the “Earthshot Prize” to motivate new solution to tackle climate crisis?
(a) Duke of Cambridge
(b) Queen Elizabeth II
(c) Duke of Sussex
(d) Prince of Wales

Ans. a

172. Who will be the head of the recently created Sainya Karta Vibhag?
(a) Prime Minister
(b) Defence Minister
(c) Finance Minister
(d) Chief of Defence Staff

Ans. d

173 . Which nation has recently banned the ‘reef toxic’ sunscreen?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) Palau
(d) Nauru

Ans. c

174. Michael Debabrata Patra has been appointed as:
(a) Deputy Governor of Reserve Bank of India
(b) Chairman of National Stock Exchange
(c) Chairman of Telecom Regulatory Authority of India
(d) Chairman of Indian Council of Medical Research

Ans. a

175. in which state was the Bhogi celebrated in January 2020?
(a) Himachal Pradesh
(b) Telangana
(c) Haryana
(d) Gujrat

Ans. b

176. Which country officially launched the world’s largest radio telescope ‘FAST’?
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) Russia

Ans. a

177. The US was recently praised by the UAE for its role in the Global Coalition against Daesh. What is the other name for Daesh?
(a) Al Qaeda
(b) Hezbolla
(c) ISIS
(d) Houthis

Ans. c

178. Which is the world’s first major city to celebrate the start of the 2020 New Year and new decade?
(a) Sydney
(b) Auckland
(c) Christchurch
(d) Welllin

Ans. b

179. What aspect of agriculture is focused upon by Krishi Karman Award?
(a) Supply
(b) Sales
(c) Production
(d) Water Management

Ans. c

180. What is the aim of the recently formed Akhil Bharatiya Gujarati Samaj Sankalan Samiti?
(a) Include NRIs in the State’s development process
(b) Include non-resident Gujaratis in the state’s development process
(c) Include persons of Indian origin in state’s development process
(d) Include Indians outside Gujarat in the development process

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response