Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Feb 10 2020 - 11:15pm by admin

Current Affairs January 2020 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

 

 

1. What is the upper limit for legal abortion, as per the Medical Termination of Pregnancy (Amendment) Bill, recently approved by the Cabinet?
(a) 20 weeks
(b) 22 weeks
(c) 24 weeks
(d) 26 weeks

Ans. c

2. What is the theme of the World Sustainable Development Summit, 2020?
(a) Towards 2030 Goals: Making the Decade Count
(b) Sustainable Energy for all
(c) Attaining SDG before 2030
(d) Energy and Resources for all

Ans. a

3. What is the name of the world’s first artificial human created by Samsung?
(a) Global
(b) Neon
(c) I-Robot
(d) Nestor

Ans. b

4. In how m any states the Integrated Road Accident Database (IRAD) being implemented in the first phase?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

Ans. b

5. As per recent survey of Transparency International, which state has been ranked at the top state in budget formulation practices?
(a) Odisha
(b) Andhra Pradesh
(c) Assam
(d) West Bengal

Ans. c

6. Which Indian has been recently appointed as the UN Resident Coordinator in Thailand?
(a) Harsh Vardhan Shringla
(b) eerthy Suresh
(c) Gita Sabharwal
(d) Jai Shankar

Ans. c

7. When was the 31st National Road Safety Week celebrated?
(a) January 10-16, 2020
(b) January 11-17, 2020
(c) January 12-18, 2020
(d) January 13-19, 2020
Ans. b

8. Amazon India recently partnered with Eastern Railways, to set up a pick-up kiosk in which railway station?
(a) Sealdah
(b) Ranaghat
(c) Howrah-Bardhaman
(d) Baraipur

Ans. a

9. Which international smartphone firm recently signed an MoU with IIT-Hyderabad for Rersearch and Development projects?
(a) Apple
(b) Oppo
(c) Xiomi
(d) Samsung

Ans. b

10. The Supreme Court of India rececntly permitted to introduce which animal to Indian habitat from Namibia?
(a) African elephant
(b) African Cheetah
(c) African Lion
(d) African Rhinoceros

Ans. b

11. How many wetlands in India were recently added to the ‘Ramsar Site’ list?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Ans. b

12. Who was recently appointed as the Ambassador of India to the United States?
(a) Harsh Vardhan Shringla
(b) Jai Shankar
(c) Taranjit Singh Sandhu
(d) Pranabh Singh

Ans. c

13. Who was honoured for lifetime achievement at the Sportsters Aces Awards on January 13, 2020?
(a) Prakash Padukone
(b) Sunil Gavaskar
(c) Sachin Tendulkar
(d) Kapil Dev

Ans. d

14. Which Indian institute got patent from USA for its cancer-fighting technology involving a molecule extracted from turmeric?
(a) Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences
(b) PEDA College of Ayurveda and Research Center
(c) Dayanand Ayurvedic College
(d) National Institute of Ayurveda

Ans. a

15. The recently launched Bhuvan Panchayat web portal’s new version 3.0 uses the technology of which organization?
(a) Bharat Electronics Limited
(b) Defense Research and Development Organization
(c) Indian Space Research Organization
(d) Department of Scientific and Industrial Research

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response