Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

121. Peter Handke, who received the Nobel Literature prize,belongs to which country?
(a) Australia
(b) Serbia
(c) Austria
(d) USA

Ans. c

122. The 37th National Symposium of Heads of Police Training Institutions is being held in which Indian city?
(a) Saharanpur
(b) Pune
(c) Hyderabad
(d) New

Ans. d

123. Which country is to host the 36th International Geological Congress?
(a) Russia
(b) USA
(c) India
(d) Japan

Ans. c

124. Who has been recently crowned Miss World Asia 2019?
(a) Suman Rao
(b) Anukreethy Vas
(c) Shreya Shanker
(d) Shivani Jadhav

Ans. a

125. The Ministry of Road Transport and Highways has issued a draft notification on December 15, 2019, to regulate the registration of which type of vehicles?
(a) Petrol Vehicle
(b)Vintage Vehicle
(c) Diesel Vehicle
(d) Luxury Vehicle

Ans. b

126. Which paramilitary force has launched the first ever matrimonial site for its staff?
(a) CISF
(b) BSF
(c) NSG
(d) ITBP

Ans. d

127. Police of which state has recently received the President Colours Award -2019?
(a) Andhra Pradesh
(b) Haryana
(c) Gujarat
(d) Rajasthan

Ans. c

128. Which Union Territory unveiled a start up policy of the Industries Department?
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Puducherry
(d) Lakshadweep

Ans. c

129. Which site has been selected for sample collection on asteroid Bennu?
(a) Nightingale
(b) Ceres
(c) Itokawa
(d) Hygiea

Ans. a

130. Recently, the Indian troops serving with the UNMISS received the UN Medal for their dedication and sacrifice. The UNMISS is in service to which country?
(a) Morocco
(b) South Sudan
(c) Sudan
(d) Syria

Ans. b

131. Five US tech giants are currently facing lawsuits over the death of child labourers in cobalt mines in which country?
(a) Democratic Republic of Congo
(b) Uganda
(c) Angola
(d) Sierra Leone

Ans. a

132. Which neighbouring country of India was recently criticised for providing special permits for the royal family of Qatar to hunt vulnerable species Hou bara Bustards?
(a) Nepal
(b) China
(c) Sri Lanka
(d) Pakistan

Ans. d

133. Which joint military exercise was recently concluded by Nepal and India?
(a) Yudh Abhyas
(b) Sampriti
(c) Hand in Hand
(d) Surya Kiran

Ans. d

134. In December, the MSME ministry launched which of these products produced by women of militancy affected areas of J&K?
(a) Khadi Rumal
(b) Kashmiri Rug
(c) Papier mache crafts
(d) Pashmina shawls

Ans. a

135. The Ilisu Dam, which has been in the news recently, is in which country?
(a) Pakistan
(b) Bhutan
(c) Turkey
(d) Bangladesh

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response