Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

91. According to a recent report, which Indian River has become one of the top 10 cleanest rivers of the world?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Ravi
(d) Kaveri

Ans. a

92. The satellite Duchifat 3, which is to be launched from India, belongs to which country?
(a) USA
(b) Russia
(c) Netherlands
(d) Israel

Ans. d

93. Sohae Satellite Launching Station is located in which country?
(a) Japan
(b) South Korea
(c) China
(d) North Korea

Ans. d

94. Human Rights Day is celebrated on which date?
(a) December 7
(b) December 8
(c) December 9
(d) December 10

Ans. d

95. What is India’s rank in Human Development Index-2019?
(a) 95
(b) 117
(c) 129
(d) 125

Ans. c

96. Which city is host to the “BlockHash Live 2019” conclave?
(a) Kochi
(b) Ahmedabad
(c) Bengaluru
(d) Mumbai

Ans. a

97. Which city is to organize “Transforming Education Conference for Humanity 2019”?
(a) Vishakhapatnam
(b) Chennai
(c) Amravati
(d) Hyderabad

Ans. a

98. Who became the first Indian to play 150 Ranji matches?
(a) Sairaj Bahutule
(b) Amol Muzumdar
(c) Wasim Jaffer
(d) Devendra Bundela

Ans. c

99. Who is to get the ‘Gangadhar National Award’ 2019?
(a) Ashok Chakradhar
(b) Suryakumar Pandey
(c) Phoolchand Gupta
(d) Viswanath Prasad Tiwari

Ans. d

100. Which city organized the FICCI ARISE Conference 2019?
(a) Gurugram
(b) Sonipat
(c) New Delhi
(d) Noida

Ans. c

101. Who is the famous ‘Sesame Street’ puppeteer that recently passed away?
(a) Caroll Spinney
(b) Kevin Clash
(c) Matt Vogel
(d) Jerry Nelson

Ans. a

102. Which country recently abolished rules requiring restaurants to provide separate entrances for women?
(a) UAE
(b) North Korea
(c) China
(d) Saudi Arabia

Ans. d

103. A MoU has been signed between NSIC and Aramco for the development of MSME Ecosystem in India in Oil & Gas Sector. Aramco belongs to which country?
(a) UAE
(b) Saudi Arab
(c) Russia
(d) Israel

Ans. b

104. International Mountain Day is observed on which date?
(a) December 11
(b) December 8
(c) December 9
(d) December 10

Ans. a

105. How many ‘Must See Monuments’ have been identified by Archaeological Survey of India?
(a) 101
(b) 138
(c) 156
(d) 142

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response