Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

31. Who has been appointed as first chairman of steering committee panel on Code for Responsible Lending (CRL) in Micro-Credit?
(a) Sonia Krishnankutty
(b) H R Khan
(c) P Satish
(d) Harsh Shrivastava
Ans. b

32. The sixth Dornier aircraft squadron of Indian Navy was recently commissioned in which state/UT?
(a) Goa
(b) Punjab
(c) Gujarat
(d) Andaman & Nicobar Islands

Ans. c

33. Which one is the maximum fine that can be imposed by the government for the misuse of National Emblem?
(a) Rs.5 lakh
(b) Rs.2 lakh
(c) Rs.1 lakh
(d) Rs 4 lakh

Ans. a

34. Which online trucking platform, has partnered with IDFC Bank and Yes Bank to provide FASTags?
(a) Blackbuck
(b) Trunk pool
(c) Freight
(d) Integrated logistics

Ans. a

35. The police of which Indian city has recently received SKOCH award for clean stations?
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Amravati
(d) Panaji

Ans. b

36. Which cricket player has recently become the fastest to reach 7,000 Test runs?
(a) Joe Root
(b) David Warner
(c) Steve Smith
(d) Ross Taylor

Ans. c

37. The Small Industries and Export Corporation of which state has recently launched a Web-based Geographic Information System?
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh

Ans. c

38. Mitra Shakti is a joint military exercise of India with which country?
(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Sri Lanka
(d) Iran
Ans. c

39. Which country has become the first country to make entire Haj process digital?
(a) Pakistan
(b) India
(c) UAE
(d) Kuwait

Ans. b

40. Who has been elected as the new speaker of the Maharashtra Assembly?
(a) Praful Patel
(b) Nana Patole
(c) Dilip Walse Patil
(d) Kisan Kathore

Ans. b

41. Who recently took charge as the new Controller General of Accounts?
(a) Giriraj Prasad Gupta
(b) Archana Nigam
(c) J.P.S. Chawla
(d) Soma Roy Burman

Ans. d

42. Which became the first Asian country to be the ‘Guest of Honour Country’ at the International Book fair, Mexico?
(a) China
(b) Japan
(c) India
(d) Australia

Ans. c

43. 13th South Asian Games have recently been inaugurated in which country?
(a) China
(b) Vietnam
(c) India
(d) Nepal

Ans. d

44. Who won the Women’s Singles title at 2019 Syed Modi International badminton tournament?
(a) P.V. Sindhu
(b) Carolina Marin
(c) Baek Ha-na
(d) Alina Davletova

Ans. b

45. Which city is to organize the 3rd edition of Khelo India Youth Games?
(a) Chandigarh
(b) Nashik
(c) Guwahati
(d) Patna

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response