Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

16. The first-ever International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience” was held in which city?
(a) New York
(b) London
(c) Paris
(d) New Delhi

Ans. d

17. Who has been appointed as chairman of microfinance panel of the Code for Responsible Lending (CRL)?
(a) H R Khan
(b) R Gandhi
(c) Nitin Kumar
(d) Prakash Sinha

Ans. a

18. 50th International Film Festival of India was recently concluded in which city?
(a) Mumbai
(b) Goa
(c) New Delhi
(d) Chennai

Ans. b

19. Which city organized the 47th All India Police Science Congress?
(a) Kolkata
(b) Gurugram
(c) Lucknow
(d) Pune

Ans. c

20. Researchers of which country have recently discovered a massive black hole in the Milky Way?
(a) India
(b) China
(c) USA
(d) Russia

Ans. b

21. Who was awarded 2019 Karmaveer Chakra by iCONGO and United Nations?
(a) Manjeet Singh
(b) Rahul Adhikari
(c) Aman Desai
(d) Sachin Tanwar

Ans. b

22. Bala Singh, who recently passed away, was a famous personality of which profession?
(a) Actor
(b) Novelist
(c) Singer
(d) Sculptor

Ans. a

23. Who is the author of ‘Garam pahad’?
(a) Namdev Tarachandani
(b) Moti Prakash
(c) Anita bhatnagar Jain
(d) Fahmida Hussain

Ans. c

24. Which IIT has joined hands with the National Council of Science Museums to develop ‘Gandhipedia’?
(a) IIT Kharagpur
(b) IIT Delhi
(c) IIT Madras
(d) IIT Bombay

Ans. a

25. Which film won the Golden Peacock Award 2019?
(a) Marighella
(b) Particles
(c) Rwanda
(d) Jallikattu

Ans. b

26. Which company has became the first company to list commercial papers on stock exchanges?
(a) Tata Capital
(b) Aditya Birla Finance
(c) Muthoot Finance
(d) Bajaj Finserv Ltd.

Ans. b

27. Which bank is to assist in strengthening power connectivity in Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor?
(a) Asian Development Bank
(b) Reserve Bank of India
(c) Swiss Bank
(d) BRICS

Ans. a

28. According to the recently released UNEP Emissions Gap Report 2019, the global temperature will rise by how many degrees till 2100?
(a) 3.2 degree Celsius
(b) 4.7 degree Celsius
(c) 1.9 degree Celsius
(d) 2.4 degree Celsius

Ans. a

29. SURYA KIRAN, a joint military Exercise of India with which country?
(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Myanmar
(d) Bhutan

Ans. a

30. Who won 55th Jnanpith Award-2019?
(a) Rajeev Alunkal
(b) Lalithambika Antharjanam
(c) Akkitham
(d) Rafeeq Ahamed

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response