Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

211. The Dadasaheb Phalke Award, which was conferred recently, is the highest award in the country for which field?
(a) Theatre
(b) Classical dances
(c) Cinema
(d) Classical music

Ans. c

212. All cases registered during the Pathalgadi Movement were withdrawn recently. Which state is the movement associated with?
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) Odisha
(d) West Bengal

Ans. b

213. ‘Iron Union 12’ is a joint military exercise between :
(a) India- UAE
(b) US-UAE
(c) UA-India
(d) India-China

Ans. b

214. What is the name of newly discovered star by International Astronomical Union (IAU)
(a) Sharjah
(b) Barjeel
(c) Rigel
(d) Arcturus

Ans. a

215. When is World’s Aids Day?
(a) December 5
(b) December 1
(c) December 7
(d) December 14
Ans. b

216. When is International day for Abolition of Slavery?
(a) December 5
(b) December 2
(c) December 14
(d) December 21
Ans. b

217. When is National Pollution Day observed?
(a) December 2
(b) December 8
(c) December 9
(d) December 3
Ans. a

218. When is Indian Navy Day observed?
(a) December 1
(b) December 2
(c) December 3
(d) December 4
Ans. d

219. The National Energy Conservation Day is being celebrated every year on ……….?
(a) December 12
(b) December 14
(c) December 16
(d) December 18
Ans. b

220. Vijay Diwas is commemorated every ………………… in India, to Indian military’s victory over Pakistan in Indo-Pakistani War of 1971 for the liberation of Bangladesh from Pakistan.
(a) 16th December
(b) 21st December
(c) 27 December
(d) 29 the December
Ans. a

221. Who has been recently honoured with UNICEF’s Danny Kaye Humanitarian Award?
(a) Aamir Khan
(b) Adam Ant
(c) Priyanka Chopra
(d) Amitabh Bachchan
Ans. c

222. Which Indian actress won Crystal award (2019) by World Economic Forum for spreading mental health awareness.
(a) Priyanka Chopra
(b) Deepika Padukone
(c) Neena Gupta
(d) Shabana Azmi
Ans. b

223. Who is crowned as Miss World 2019.
(a) Toni-Ann Singh
(b) Suman Rao
(c) Ophely Mezino
(d) Venessa Ponce
Ans. a

224. The Nobel Peace Prize 2019 was awarded to ………….
(a) Abiy Ahmed (Fourth prime minister of the Federal Democratic Republic of Ethiopia)
(b) Denis Mukwege
(c) Denis Mukwege
(d) Juan Manuel Santos
Ans. a

225. 1st Women Referee in men’s ODI match:
(a) S Lakshmi
(b) Mithali Raj
(c) Ekta Bisht
(d) Shikha Pandey
Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response