Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

196. Which state/ UT celebrated the Losar Festival recently?
(a) Telangana
(b) Meghalaya
(c) Puducherry
(d) Ladakh

Ans. d

197. Shirodhara, which was recently highlighted by the health ministry, is most associated with which therapy?
(a) Ayurveda
(b) Rigpa
(c) Unani
(d) Traditi

Ans. a

198. The Bushehr Nuclear Power Plant, near which an earthquake struck recently, is in which country?
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Saudi Arabia
(d) Kuwait

Ans. a

199. China had recently launched its heaviest satellite, Shijian-20, on which rocket?
(a) Long March 2E
(b) Long March 4C
(c) Long March 3B
(d) Long March 5

Ans. d

200. Who had drafted the recent UNGA-approved draft for international treaty to combat cyber-crime?
(a) USA
(b) Russia
(c) France
(d) China

Ans. b

201. The Asian Infrastructure Investment Bank had recently announced a loan for irrigation and solar energy projects in India. It is headquartered in which of the following countries?
(a) South Korea
(b) Singapore
(c) Japan
(d) China

Ans. d

202. Him Darshan Express that was recently launched connects which of the following sites?
(a) Sikkim – Gangtok
(b) Kalka – Shimla
(c) Chandigarh – Shimla
(d) Srinagar – Shimla

Ans. b

203. Which state’s urban bodies have not yet declared themselves Open Defecation Free?
(a) Bihar
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) West Bengal

Ans. d

204. Which bank had recently received the “Best Performing Bank Award”?
(a) SBI Bank
(b) ICICI Bank
(c) Jammu and Kashmir Bank
(d) Andhra Bank

Ans. d

205. The Stolen Works of Art Database, which was in news recently, is maintained by which organisation?
(a) UNESCO
(b) WTO
(c) ASI
(d) INTERPOL

Ans. d

206. What is CAT IIIB system which has been in news recently with respect to the fog conditions in the north?
(a) Instrument landing system
(b) Weather monitoring system
(c) System for classifying fog intensity
(d) Road safety system

Ans. a

207. Operation Inherent Resolve, which was in news recently, is being conducted by which country’s military forces?
(a) France
(b) USA
(c) Canada
(d) Russia

Ans. b

208. The atrial fibrillation technology, over which tech giant Apple was recently sued, is used to detect what condition?
(a) Overheating of system
(b) Foreign body attack
(c) Irregular heartbeat
(d) Electrolyte imbalance

Ans. c

209. The protein Importin-11, that was recently identified by scientists, is linked with causing which type of cancer?
(a) Blood Cancer
(b) Lung Cancer
(c) Prostate cancer
(d) Colorectal cancer

Ans. d

210. Who recently set the record for the longest spaceflight by a woman?
(a) Peggy Whitson
(b) Christina Koch
(c) Jessica Meir
(d) Sally Ride

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response