Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

151. The recently conducted exercise ‘Apharan’ involves which arm of the armed forces?
(a) Indian Army
(b) Indian Navy
(c) Indian Air Force
(d) CRPF

Ans. b

Which country recently became the first to recognize the Indian Pharmacopoeia?
(a) Afghanistan
(b) Iraq
(c) Saudi Arabia
(d) Qatar

Ans. a

152. What aspect does the recently launched EChO Network deal with?
(a) Indian ecology and environment
(b) Indian foreign policy
(c) Indian military technology
(d) India’s satellite network

Ans. a

153. What is Pinaka which was recently tested in Chandipur of Odisha?
(a) Cruise Missile
(b) IED
(c) Minesweeper
(d) Artillery Missile

Ans. d

154. What is Boeing’s Starliner spacecraft that is being tested?
(a) Solar space probe
(b) Mars space probe
(c) Astronaut capsule
(d) Jupiter space probe

Ans. c

155. The Kuril Island is being disputed between which two countries?
(a) Japan and South Korea
(b) Japan and Russia
(c) Russia and Ukraine
(d) Russia and USA

Ans. b

156. RBI’s Operation Twist is meant for tackling which issue?
(a) Stagflation
(b) Hardening in long tenor bond yields
(c) Liquidity crunch in NBFC
(d) Low transfer of rate cuts

Ans. b

157. The ‘Cricket 4 Good’ is a partnership program of ICC with which international body?
(a) Olympic committee
(b) UNESCO
(c) UNICEF
(d) WADA

Ans. c

158. The Kambala sport, which is to get its own museum, involves the use of which animal?
(a) Dogs
(b) Camels
(c) Horses
(d) Buffaloes

Ans. d

159. The ‘Nine Dash Line’, which is to be contested at the UN, is in which water body?
(a) South China Sea
(b) North Atlantic Ocean
(c) East Philippine sea
(d) Arctic Ocean

Ans. a

160. The Nord Stream 2 is a gas pipeline project between which two countries?
(a) Russia and Turkey
(b) Germany and Turkey
(c) Russia and Germany
(d) Turke

Ans. c

161. The International Criminal Court, which is seeking to look into war crimes in West Asia, was established by which treaty?
(a) Geneva Convention
(b) Rome Statute
(c) Vienna Convention
(d) Kyoto Protocol

Ans. b

162. The Apex court of which country recently became the first for holding the government responsible for climate action?
(a) Netherlands
(b) Denmark
(c) Norway
(d) Finland

Ans. a

163. The humanoid robot capable of mirroring human actions, T-HR3, was launched by which firm?
(a) Ford
(b) Volkswagen
(c) Toyota Motor Corp.
(d) Honda

Ans. c

164. USA’s legislation DASKA provides for sanctions against which country?
(a) Russia
(b) China
(c) Iran
(d) Iraq

Ans. a

165. Harbin Ice Festival is celebrated by which country?
(a) China
(b) Japan
(c) Finland
(d) South Korea

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response