Current Affairs December 2019 MCQs/General Awareness/General Knowledge MCQs

Posted on Jan 4 2020 - 8:08pm by admin

136. The scientists at the IIT-H developed a ‘memristor’ for detecting Bovine Serum Albumin. Which of the following is not a feature of this ‘memristor’?
(a) SET switching
(b) RESET switching
(c) Metal electrodes
(d) None of the above

Ans. d

137. The Centre is planning to initiate ‘Saksham Anganwadi’ scheme through which of its ministries?
(a) Ministry of health and family welfare
(b) Ministry of science and technology
(c) Ministry of women and child development
(d) Ministry of human resource development

Ans. c

138.Which sportsman was recently named “BBC Sports Personality of the year 2019”?
(a) Lewis Hamilton
(b) Ben Stokes
(c) Jos Buttler
(d) Eoin Morgan

Ans. b

139. What is the name of the trilateral naval exercise held between India, the US and Japan?
(a) Milan
(b) Malabar
(c) SIMBEX
(d) INDRA

Ans. b

140. India’s Supreme Court has decided to examine the constitutional validity of the Citizenship Amendment Act. Which part of the constitution deal with citizenship in India?
(a) Part I
(b) Part II
(c) Part III
(d) Part IV

Ans. b

141. The Odisha Cabinet has approved SAMRIDHI. What is it?
(a) Agriculture policy
(b) Healthcare policy
(c) Education policy
(d) Trade policy

Ans. a

142. Which is the first North East State to implement e-cabinet solution?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Tripura
(d) Arunachal Pradesh

Ans. d

143. Where is the Bharat Vandana Park being constructed?
(a) New Delhi
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Ans. a

144. The Abraham Koshy Committee was constituted for which organisation?
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) TRAI

Ans. b

145. The Jalasathi program was launched by which state government?
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

Ans. c

146. What is Andhra Pradesh’s OCTOPUS?
(a) Science research institute
(b) Water management authority
(c) Anti-encroachment drive
(d) Counter-terrorism unit

Ans. d

147. Which state is in talks to develop 3 decentralized capitals instead of one?
(a) Telangana
(b) Nagaland
(c) Andhra Pradesh
(d) Odisha

Ans. c

148. The upcoming 2020 Raisinia Dialogue is to deal with what topic?
(a) Infrastructure Development
(b) Geopolitics
(c) Climate Change
(d) Wildlife conservation

Ans. b

149. The Mukhyamantri Suposhan Abhiyan is a scheme of which state?
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Odisha

Ans. a

150. The INDRA 2019 bilateral exercise involves which arms of the armed forces?
(a) Army
(b) Air Force
(c) Navy
(d) All of the above

Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
About the Author

Leave A Response