Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

76. The 2nd BIMSTEC Disaster Management Exercise, 2020 has been conducted in which city?
(a) Thimphu
(b) Bhubaneswar
(c) Colombo
(d) Kathmandu

Ans. b

77. As per the notification of the Ministry of health and family welfare, which component will be treated as ‘drugs’ from April 1, 2020?
(a) Medical Devices
(b) Alcohol
(c) Raw material of drugs
(d) Herbs

Ans. a

78. What is the official name of the virus outbreak from China, as per the World Health Organisation?
(a) COVID-19
(b) CORO-19
(c) N-COR-19
(d) NOVEL-19

Ans. a

79. What does ‘GSP’ stand for, in the context of India- US trade?
(a) Globalised System of Preferences
(b) Generalized System of Preferences
(c) Globalised System of Partners
(d) Generalized System of Partners

Ans. b

80. Who has been appointed as the chairman of the newly formed space PSU, New Space India Ltd (NSIL)?
(a) Ajay Karthikeyan
(b) K Sivan
(c) G Narayanan
(d) Sivaji Ganesan

Ans. c

81. ‘PehleSafety’ is an Internet safety campaign of which major technological company?
(a) Facebook
(b) Microsoft
(c) Google
(d) Apple

Ans. c

82. Gulmarg, where the National winter games event is set to be held, is located in which state/UT?
(a) Uttarakhand
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Jammu and Kashmir

Ans. d

83. Which state government recently launched toll-free helpline numbers for students to resolve their queries by experts?
(a) Kerela
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Haryana

Ans. b

84. ‘We Think Digital’ is a digital literacy program of which global technological company?
(a) Google
(b) Facebook
(c) Apple
(d) Amazon

Ans. b

85. Where is the Headquarters of the International Fund for Agricultural Development (IFAD) located?
(a) Tokyo
(b) Geneva
(c) Rome
(d) Singapore

Ans. c

86. The School Health and Wellness Ambassador initiative has been launched under which scheme?
(a) Swachh Bharat Mission
(b) Ayushman Bharat
(c) Poshan Abhiyaan
(d) Fit India Movement

Ans. b

87. What is the theme of the ‘World Radio Day, 2020’, observed on February 13?
(a) Radio and Diversity
(b) Radio across World
(c) Radio and Multilingualism
(d) Connecting through Air

Ans. a

88. Pradhan Mantri Van Dhan Yojana is the flagship scheme of which Union Ministry?
(a) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(b) Ministry of Tribal Affairs
(c) Ministry of Earth Sciences
(d) Ministry of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries

Ans. b

89. What is the capital package recently approved for infusion in three state-owned general insurance companies?
(a) Rs. 1000 Cr
(b) Rs. 2500 Cr
(c) Rs. 3000 Cr
(d) Rs. 5000 Cr

Ans. b

90. The Direct Tax ‘Vivad Se Vishwas’ scheme is to cover pending litigation of which tribunal, as per the recent approval by the Union Cabinet?
(a) Debt Recovery Tribunal
(b) National Company Law Tribunal
(c) Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal
(d) Armed Forces Tribunal

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response