Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

61. Which state recently launched “Mukhyamantri Parivar Samridhi Yojana”, which provides an annual assistance of Rs 6000 to the needy families?
(a) Odisha
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Punjab

Ans. b

62. Arun-III, is the hydropower project of which country, to be built with assistance from India?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d) Bhutan

Ans. c

63. The Pollution Control Board of which state recently received the national award for e-Governance 2019-20?
(a) Odhisha
(b) Kerala
(c) Telangana
(d) Andhra Pradesh

Ans. d

64. Which country has reportedly auctioned licenses to hunt elephants, to tackle human-animal conflict?
(a) Zimbabwe
(b) Namibia
(c) Botswana
(d) Mozambique

Ans. c

65. The book- ‘A Child of Destiny’, which was recently released by the Indian Vice President, is an autobiography of which Indian educationist?
(a) K. Ramakrishna Rao
(b) Girishwar Misra
(c) Amit Abraham
(d) Devendra Singh

Ans. a

66. Which city’s police recently launched an initiative called ‘Operation Nakai’ to verify the identity of auto-drivers?
(a) Mumbai
(b) Ghaziabad
(c) Hyderabad
(d) Lucknow

Ans. b

67. Municipal Performance Index (MPI), is an index recently launched by which organisation/ Ministry?
(a) NITI Aayog
(b) Ministry of Housing and Urban Affairs
(c) Ministry of Home Affairs
(d) National Development Council

Ans. b

68. American Factory, which won the Oscar for the best feature-length documentary, was produced by which famous American personality?
(a) Donald Trump
(b) Barrack Obama
(c) Hillary Clinton
(d) Tiger Woods

Ans. b

69. Which bird is named the mascot of UN Convention of Conservation of Migratory Species (CMS) (COP 13)?
(a) Great Indian Bustard
(b) White-bellied heron
(c) Forest owlet
(d) Lesser Florican

Ans. a

70. ‘Ajeya Warrior‘ is the joint military exercise conducted between India and which country?
(a) China
(b) Unite Kingdom
(c) Israel
(d) France

Ans. b

71. Which Union Ministry releases the Public Enterprises Survey, on the performances of Central Public Sector Enterprises?
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
(c) Ministry of Corporate Affairs
(d) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

Ans. d

72. Which state government recently launched the ‘Reading Mission’ initiative for students?
(a) Odisha
(b) Kerala
(c) Haryana
(d) West Bengal

Ans. c

73. When is the World Pulses Day observed, across the world?
(a) February 8
(b) February 9
(c) February 10
(d) February 11

Ans. c

74. Which Union Ministry has recently launched the web portal for ‘Star rating of Coal mines’?
(a) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(b) Ministry of Coal
(c) Ministry of Mines
(d) Ministry of Earth Sciences

Ans. b

75. The storm ‘Ciara’ recently hit several countries of which continent?
(a) Asia
(b) Europe
(c) Africa
(d) Australia

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response