Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

196. The First anniversary of the launch of which welfare scheme was observed on February 24?
(a) Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojna (PM-KMY)
(b) Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)
(c) Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM)
(d) Pradhan Mantri laghu Vyapari Maan-dhan Yojna

Ans. b

197. Which aircraft carrier launched freighter services to assist shrimp farmers?
(a) Alliance Air
(b) Indigo
(c) SpiceJet
(d) Vistara

Ans. c

198. Bob Iger, who recently tendered his resignation, was the Chief Executive Officer of which global firm for 15 years?
(a) Walt Disney Company
(b) Netflix
(c) Warner Bros
(d) Citigroup

Ans. a

199. As of 2020, what is the Foreign Direct investment (FDI) limit, allowed in insurance intermediaries?
(a) 0%
(b) 26%
(c) 49%
(d) 100%

Ans. d

200. What is the name of the new satellite, scheduled to be launched by the ISRO on March 5, 2020?
(a) GISAT-1
(b) GISAT-3
(c) GISAT-7
(d) GISAT-11

Ans. a

201. Hosni Mubarak, who recently passed away, was the former President of which country?
(a) Nepal
(b) Egypt
(c) Bhutan
(d) Libya

Ans. b

202. Suella Braverman, an Indian-origin minister recently sworn in as the Attorney General of which country?
(a) Canada
(b) United Kingdom
(c) Brazil
(d) Finland

Ans. b

203. Which country is the first to develop an antibody test to identify the novel coronavirus (COVID-19)?
(a) China
(b) United States
(c) Singapore
(d) India

Ans. c

204. As per the recent ‘Hurun Global Rich List 2020’, which country has the highest number of billionaires?
(a) United States
(b) China
(c) Russia
(d) India

Ans. b

205. ‘Higher Education Leadership Development Programme for Administrator’ is a programme launched of Union Ministry?
(a) Ministry of Corporate Affairs
(b) Ministry of Human Resource Development
(c) Ministry of Skill Development and Entrepreneurs
(d) Ministry of MSME

Ans. b

206. Which day is celebrated as the birth anniversary of the Nightingale of India i.e. Sarojini Naidu.
(a) 9th February
(b) 13th February
(c) 15th February
(d) 19th February

Ans. b

207. When is World Radio Day celebrated ?
(a) 9th February
(b) 13th February
(c) 15th February
(d) 19th February

Ans. b

208. When is Arunachal Pradesh Foundation Day celebrated?
(a) 20th February
(b) 21st February
(c) 22nd February
(d) 23rd February

Ans. a

209. When is International Mother Language Day worldwide to promote awareness of linguistic and cultural diversity and to promote multilingualism.
(a) 21st February
(b) 23rd February
(c) 24th February
(d) 25th February

Ans. a

210. When is Central Excise Day observed in India?
(a) 24th February
(b) 25th February
(c) 26th February
(d) 27th February

Ans. a

211. When is National Science Day Observed in India?
(a) 28th February
(b) 29th February
(c) 15th February
(d) 16th February

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response