Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

181. Which of the following African countries has been recently listed in the FATF’s grey list?
(a) Gabon
(b) Algeria
(c) Kenya
(d) Mauritius

Ans. d

182. Who heads the IRDAI committee looking into issue of indemnity based health insurance products for life insurance companies?
(a) D Rajkumar
(b) Pravin Kumar Purwar
(c) Pradosh Kumar Rath
(d) MR Kumar

Ans. d

183. For the first time, which of the following supranational banks has listed Masala Bonds in the Global Securities Market?
(a) World Bank
(b) Asian Development Bank
(c) Asian Infrastructure Investment Bank
(d) African Development Bank

Ans. c

184. What is the current number of members in the BIMSTEC grouping?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

Ans. c

185. In which year, the MoU to establish the ‘BIMSTEC grid interconnection’ was signed between the members of BIMSTEC countries?
(a) 2016
(b) 2017
(c) 2018
(d) 2019

Ans. c

186. The proposed Santusht app is for the beneficiaries of which scheme?
(a) National Saving Certificates Scheme
(b) Employee State Insurance (ESI) Scheme
(c) PMKISAN
(d) None of them

Ans. b

187. Antihydrogen, which was recently in news, is composed of ………?
(a) Positron and proton
(b) Neutron and proton
(c) Position and Antiproton
(d) Neutrino and Neutron

Ans. c

188. As of 2020, the largest cricket stadium of the world is located in which country?
(a) Australia
(b) India
(c) South Africa
(d) New Zealand

Ans. b

189. Which country organised a training course on ‘Vessel Search Technique’ for Indian Coast Guard and Customs personnel at Chennai?
(a) Japan
(b) Australia
(c) Oman
(d) Qatar

Ans. b

190. Which city hosted the four-day ‘International Conference on Banana’ organised by ICAR?
(a) Gandhi Nagar
(b) Tiruchirappalli
(c) Cochin
(d) Thiruvanathapuram

Ans. b

191. Which Indian PSU is set to acquire the government’s entire stake in THDC India and North Eastern Electric Power Corporation Ltd (NEEPCO)?
(a) NTPC limited
(b) Oil and Natural Gas Corporation
(c) Power Grid Corporation of India Limited
(d) NHPC Limited

Ans. a

192. ‘5G Hackathon’ was recently launched by which Union Ministry/ organisation?
(a) NITI Aayog
(b) Ministry of Science and Technology
(c) Ministry of Communication
(d) Ministry of Human Resource and Development

Ans. c

193. Which is the only Indian company to feature in the Fortune’s ‘Top-20 Big Companies to Work For’ list in 2020?
(a) Infosys
(b) Tata Consultancy Services
(c) Zoho
(d) Zomato

Ans. b

194. Which city was the venue of “Microsoft Future Decoded – CEO Summit”?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Gurugram

Ans. c

195. Abhay Kumar Singh has been appointed as the Chairman & Managing Director of which Indian PSU?
(a) NTPC Limited
(b) Oil and Natural Gas Corporation
(c) NHPC Limited
(d) Power Grid Corporation of India Limited

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response