Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

166. ‘Thal Sena Bhawan’, which was seen in news recently, is to be built in which state/ UT?
(a) Ladakh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Chandigarh
(d) New Delhi

Ans. d

167. India’s first floating jetty has been inaugurated in which state/UT?
(a) Andhra Pradesh
(b) Goa
(c) Mumbai
(d) Gujarat

Ans. c

168. As of February, 2020, which country is India’s top trade partner?
(a) China
(b) United States
(c) Russia
(d) France

Ans. b

169. What was overall rank of India in the Asian Wrestling Championships, 2020 held in New Delhi?
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth

Ans. b

170. Which city has recently hosted International Judicial Conference?
(a) New Delhi
(b) Bhopal
(c) Mumbai
(d) Chandigarh

Ans. a

171. What is the upper land-holding limit to become eligible for financial support under PM-KISAN scheme?
(a) 1 Hectare
(b) 2 Hectare
(c) 3 Hectare
(d) No limit

Ans. d

172. The recently set up Sanjiv Puri Expert Group is looking into which domain?
(a) Unorganized Sector
(b) Farm Exports
(c) Manufacturing Industries
(d) Service Sectors

Ans. b

173. The recently discovered C. gretathunbergae is a species of …………… ?
(a) Fish
(b) Snake
(c) Snail
(d) Frog

Ans. c

174. Which state has recently ordered the destruction of ‘Thai Magur’ fish breeding centers?
(a) Gujarat
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra

Ans. d

175. NRI Sabha, which was recently making news, is an NGO controlled by which state government?
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh

Ans. c

176. The term “JavaScript sniffers”, that was making news recently, is associated with__?
(a) Authorization Software
(b) Malware
(c) Encryption Software
(d) Firewall

Ans. b

177. What is Ethnologue, that was recently making news?
(a) Database of Languages
(b) Database of Heritage building
(c) Database of local customs
(d) Database of Tribes

Ans. a

178. The Consumer Protection Act 2019, which is to come into force from April, 2020, makes provisions related to “class action suits”. This suit can be invoked to__?
(a) Sue many producers of same product
(b) Recall an entire batch of faulty products
(c) Sue entire management team of the producers of fault products
(d) Claim damages for an entire group of consumers of faulty products

Ans. b

179. After initially dropping shooting and archery from Commonwealth Games, 2022, it has been recently decided that these two sports will be included and will be organized and funded in India as a part of Birmingham Commonwealth Games, 2022. What is the venue of these two sports in India?
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad

Ans. b

180. In which city, India’s Central Vista project, that was recently in news, is coming up?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Bengaluru

Ans. a

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response