Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

151. What is the rank of India in the ‘Global Flourishing index’ released by WHO Commission and UNICEF?
(a) 121
(b) 115
(c) 123
(d) 131

Ans. d

152. Project Tej, which was in news recently, was launched by which Indian state?
(a) Andhra Pradesh
(b) Odisha
(c) Telangana
(d) Uttar Pradesh

Ans. c

153. As per the annual ‘Nature Ranking Index-2020”, which Indian institution is ranked in the first place in the country?
(a) Indian Institute of Science (IISC)
(b) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
(c) Tata Institute of Fundamental Research (TIFR-Mumbai)
(d) Homi Bhabha National institute (HBNI)

Ans. b

154. In which year, Mizoram and Arunachal Pradesh were granted Indian statehood?
(a) 1972
(b) 1977
(c) 1982
(d) 1987

Ans. d

155. What does CCPA stand for, in the context of Consumer Protection Act 2019?
(a) Common Consumer Protection Agency
(b) Central Consumer Protection Authority
(c) Company-Consumer Protection Authority
(d) Centralised Consumer Protection Affairs

Ans. b

156. Who was named as the Ernst and Young (EY) Entrepreneur of the Year 2019?
(a) Adi Godrej
(b) Uday Kotak
(c) Kiran Mazumdar-Shaw
(d) Sridhar Vembu

Ans. c

157. Which city was host to the ‘Symposium on Emerging Opportunities for Indian Textiles and Crafts’?
(a) Varanasi
(b) Lucknow
(c) New Delhi
(d) Hyderabad

Ans. c

158. Which Indian sportsperson won the ESPN’s Female Sportsperson of the Year award for the third consecutive year?
(a) Mary Kom
(b) P V Sindhu
(c) Saina Nehwal
(d) Sania Mirza

Ans. b

159. Which portal of Indian Railways has won the Silver in National e-Governance Award for excellence in providing citizen-centric delivery?
(a) Where is my Train
(b) Rail Suvidha
(c) Rail Mada
(d) Rail Saarthi

Ans. c

160. Leo Varadkar, who recently tendered his resignation, was the Prime Minister of which country?
(a) France
(b) Ireland
(c) The Netherlands
(d) Greece

Ans. b

161. Atal Kisan – Majdoor canteens’ scheme is associated with which state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Uttarakhand
(d) Madhya Pradesh

Ans. b

162. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission is implemented by which Union Ministry?
(a) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Housing and Urban Affairs
(d) Ministry of Personnel, public Grievances and Pensions

Ans. b

163. ‘Viewpoints’, which was recently in news, is an application of which major technological company?
(a) Google
(b) Amazon
(c) Facebook
(d) Apple

Ans. c

164. Which state/UT was host to the ‘National Organic Food Festival’, held recently?
(a) Lakshadweep
(b) Assam
(c) Maharashtra
(d) New Delhi

Ans. d

165. India is set to provide grant to which country for up-gradation of plantation schools, for Indian-origin estate workers?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Nepal
(d) Laos

Ans. b

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response