Current Affairs February 2020

Posted on Apr 10 2020 - 9:55pm by admin

136. As per the ‘State of India’s Birds Report 2020’, which bird species showed a big increase in population?
(a) Indian peafowl
(b) Great Indian Bustard
(c) Common Ostrich
(d) Turkey

Ans. a

137. What is the name of the exhibition, organised by the Ministry of Textiles, for promoting Geographical Indication (GI) crafts?
(a) Shilp Mela
(b) Kala Mela
(c) Shilp Kumbh
(d) Kala Kumbh

Ans. d

138. Which all three items are not under GST as of February 2020?
(a) Fuel, Construction , Alcohol
(b) Fuel, Movie Tickets, Alcohol
(c) Fuel, Tobacco, Alcohol
(d) Fuel, Dairy Products, Tobacco

Ans. a

139. What is the highest income tax rate slab in India after Budget 2020-21?
(a) 28%
(b) 30%
(c) 32%
(d) 40%

Ans. b

140. The term “Key Starting Material (KSM)” is related to which industry?
(a) Textile Industry
(b) Pharmaceutical Industry
(c) Cement Industry
(d) Paper Industry

Ans. b

141. Which Supranational union has recently proposed a “framework for trustworthy artificial intelligence”?
(a) Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)
(b) European Union
(c) Arab League
(d) Gulf Cooperation Council

Ans. b

142. The “Pandemic Bonds” are issued by which multilateral development bank?
(a) World Bank
(b) Asian Infrastructure Investment Bank
(c) European Investment Bank
(d) Asian Development Bank

Ans. a

143. The Shanidar Cave, a hotspot for Neanderthal remains, is located in which country?
(a) Syria
(b) Iraq
(c) Tajikistan
(d) Egypt

Ans. b

144. Which country is supplier of majority of mined Cobalt, which is used in cathodes for lithium-ion batteries used in cell phones and Electric vehicles?
(a) China
(b) Kazhakiistan
(c) Sudan
(d) Democratic Republic of Congo (DRC)

Ans. d

145. What is the current (2020) number of telecom companies in India?
(a) 10
(b) 8
(c) 6
(d) 4

Ans. d

146. Which country is world’s biggest palm oil importer?
(a) India
(b) China
(c) Russia
(d) Saudi Arabia

Ans. a

147. As per the National Population Register (NPR), a person is “usual resident” who has resided in a local area for past how many months / years?
(a) 6 months
(b) 1 year
(c) 18 months
(d) 2 years

Ans. a

148. Who heads the 12-member “Technology Group” to advise ministries, departments and public sector undertakings (PSUs) on technology implementation?
(a) Dr. R Chidamabaram
(b) Rishikesh Narayanan
(c) Dr K Vijay Raghavan
(d) Bhaskar Saha

Ans. c

149. Which country has highest rate of hepatitis C in the world and is expected to eradicate the disease in 2020?
(a) Iran
(b) China
(c) India
(d) Egypt

Ans. d

150. The cabinet of which state in India has cleared a bill to enact the “Time-Bound Clearance Act” which shall ensure time-bound clearance of industrial licenses for investment projects?
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Gujarat

Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
About the Author

Leave A Response